Automatizarea in industria de hosting a evoluat semnificativ de-a lungul ultimilor ani. Ultimul trend in acest sens il reprezinta automatizarea software-based a datacenterelor. In esenta, sarcinile pentru care odata era nevoie de munca umana si multe ore de lucru pot fi acum realizate cu efort uman minim intr-un timp foarte scurt.
Aceasta schimbare dramatica in modul de administrare a datacenterelor a inceput cu virtualizarea. Inainte de virtualizare, orice proiect care necesita propriul sistem de operare si propria configuratie de server primea un server dedicat. Nu conta daca proiectul necesita doar jumatate din resursele serverului. Datorita cerintelor sale unice, trebuia sa ruleze pe un server dedicat. Virtualizarea a permis administratorilor de sistem sa partioneze un sistem in doua sau mai multe medii de hosting, care ruleaza uneori mai multe sisteme de operare pe acelasi server fizic. Acest lucru avea rolul de a consolida spatiul si resursele de pe server.
De-a lungul timpului, dezvoltatorii solutiilor de virtualizare au adaugat functionalitati noi sistemelor lor, oferind clientilor posibilitatea implementarii unor solutii de management. Acumt se pot crea masini virtuale de la distanta, utilizand dashboard-uri automatizate si panouri de control. Unii au dus aceasta automatizare un pas mai departe, dezvoltand sisteme de gestiune a distributiei de putere intr-un rack, a umiditatii, temperaturii, securitatii fizice si racirii.
Automatizarea in hosting a insemnat intotdeauna confort si eficienta. Datacenterele software-based sunt optimizate pentru a utiliza cat mai putin spatiu si cat mai putina energie electrica posibil. Acestea pot ajunge in curand in punctul in care sa nu mai fie nevoie decat de foarte putini angajati in interiorul unui astfel de datacenter, iar cei ce odata lucrau direct cu hardware-ul vor trebui sa se reorienteze spre lucrul cu hardware de la distanta, prin software.