Relatia client-furnizor de hosting ar trebui sa fie una bazata pe incredere si cooperare, astfel incat clientul sa aiba certitudinea ca datele sale sunt in deplina siguranta si departe de ochii curiosilor. Singura modalitate de a avea aceasta certitudine este sa evaluati temeinic serviciile furnizorului de hosting. Puteti incepe prin a-i pune aceste 5 intrebari de securitate de baza.
1) Care sunt termenii si conditiile de gazduire si care este politica de confidentialitate?
Este foarte usor sa vi se promita o securitate buna si confidentialitate maxima, dar este bine sa aflati care sunt de fapt termenii si conditiile de gazduire, precum si care este politica de confidentialitate a furnizorului dvs. de hosting. Acestea ar trebui puse la dispozitia publicului pe site-ul sau.
2) Ce configuratie au serverele de hosting?
Cei mai multi furnizori prezinta pe site-ul lor lista cu planurile de hosting, dar nu specifica ce hardware, sisteme de operare si software de server sunt folosite. Este foarte important sa stiti ce tip de server web se foloseste si daca acesta este cu update-urile la zi. De asemenea, mai este important sa stiti si cat de multa memorie RAM va este alocata pentru pachetul de hosting pe care doriti sa-l alegeti.
3) Instalare si update de software
Multe companii de hosting ofera clientilor posibilitatea de a-si instala scripturi si aplicatii web, prin intermediul installerelor 1-click, cum ar fi Softaculous. Trebuie sa stiti daca aceste installere vor face update automat la scripturile/aplicatiile web instalate, sau daca va trebuie sa faceti manual acest lucru.
4) Ce masuri de securitate si de backup exista?
Aceasta pare a fi o intrebare fara rost, dar ati fi surprins sa aflati ca multi furnizori de hosting au o securitate foarte slaba. Prin urmare, trebuie sa va asigurati ca se face backup periodic pe servere, ca sunt monitorizate activitatile suspecte si ca exista exista masuri de combatere a anumitor atacuri, cum ar fi brute-force, DDoS, etc.
5) Se poate achizitiona certificat SSL?
Daca detineti un magazin online, atunci veti avea nevoie de o metoda sigura de transfer a platilor si de criptare a informatiilor confidentiale, cum ar fi protocolul SSL (Secure Sockets Layer).
Cu cat stiti mai multe despre furnizorul dvs. de hosting, cu atat mai bine veti fi pregatit pentru situatiile neprevazute. Daca puneti intrebarile potrivite, veti sti exact la ce sa va asteptati de indata ce site-ul dvs. este online.