Cand Netscape Navigator a aparut pentru prima oara in 1994, a facut ca Internetul sa devina un serviciu viabil, util, si pentru prima oara, usor accesibil. Cativa ani mai tarziu, Microsoft a lansat Internet Explorer.
In anii care au urmat. Netscape si Internet Explorer s-au luptat pentru suprematia pietei browserelor web. Desigur, Microsoft a avut resursele necesare pentru a cumpara piata, in loc sa o castige cu un produs mai bun, plus ca il ofereau gratuit, in timp ce Netscape era contracost. Chiar si asa, la mijlocul anilor 90, Netscape era lider detasat pe piata browserelor cu o cota de 90%.
Dar, Netscape a inceput sa aibe probleme, nu din cauza concurentei cu Microsoft, ci mai degraba datorita schimbarii proprietarilor, bug-urilor, amenintarilor de securitate tot mai mari, probleme de compatibilitate cu unele plugin-uri, etc. Pana la sfarsitul anilor 90, Netscape a pierdut o mare parte din cota de piata, ramanand cu doar 4%.
De la sfarsitul anilor 90 pana la mijlocul anuilor 2000, Internet Explorer a fost browserul dominant, cu care nimeni nu mai indraznea sa concureze. Dar, intr-un final, cativa concurenti, cum ar fi Mozilla (care era de fapt o variatie a browserului Netscape) si Firefox au inceput sa castige teren (desi multi oameni au ales sa foloseasca aceste browsere doar pentru ca nu erau Internet Explorer, nu neaparat pentru ca erau mai bune).
Intre timp, in perioada 2003-2004, Apple a inceput sa-si promoveze tot mai agresiv propriul browser web, Safari. Pana in acel moment, Mac-urile veneau cu browserele IE si Navigator preinstalate.
De la mijlocul pana la sfarsitul anilor 2000, dispozitivele mobile au inceput sa acapareze tot mai mult din traficul online, si astfel au inceput sa apara diverse browsere web proprietare.
Apoi, in 2008, Google si-a lansat propriul browser web, Chrome, care din luna iulie 2014 se estimeaza ca detine o cota de piata de 45%, astfel incat la ora actuala acesta este cel mai utilizat browser web din lume.
Nu a ajutat nici faptul ca Microsoft a abandonat oarecum Internet Explorer, iar 2014 a fost un an teribil pentru acest browser, in special din cauza problemelor de securitate. Iar atunci cand expertii in securitate au sfatuit utilizatorii sa nu mai foloseasca Internet Explorer pana cand problemele de securitate vor fi rezolvate, acest lucru a batut ultimul cui in sicriul browserului Microsoft.
Utilizatorii au inceput sa foloseasca solutii alternative si si-au dat seama ca browsere precum Chrome, Safari, Firefox sau oricare altul, sunt la fel de bune, daca nu mai bune decat Internet Explorer. Chiar si dupa ce Microsoft a rezolvat problemele de securitate, utilizatorii nu au mai revenit la Internet Explorer si au continuat sa foloseasca browserele concurente. Daca Microsoft ar fi continuat sa investeasca in Internet Explorer de-a lungul anilor, poate ca in prezent ar fi fost lider de piata.
Cel mai probabil ca Microsoft va continua sa aduca imbunatatiri browserului sau, dar cert este ca perioada sa de glorie a trecut, si este putin probabil sa-si recastige vreodata statutul de lider pe piata browserelor web.
Sursa imagine