Updateuri de securitate Android ascunse de producatorii de telefoane

De ce ar face asta un producator de telefoane? Ei bine, in primul rand este vorba despre ascunderea faptului ca exista un update de securitate, astfel incat posesorul telefonului sa nu isi fac griji pentru asta.

Stim ca cei de la Google emit patch-uri de securitate pentru sistemul de operare Android in fiecare luna. De aceea multor producatori de terminale mobile le este greu sa tina pasul cu aceste schimbari. Unii dintre acesti producatori aleg sa ascunda faptul ca exista un update de securitate pentru anumite deviceuri, pacalindu-si astfel clientii, acestia crezand ca telefonul lor este la ultima versiune de OS, in siguranta.

 

Cei de la Wired au facut publice date colectate de catre o companie din domeniul securitatii conform careia numarul patch-urilor de securitate lipsa creste de la companiile lideri de piata (Google, Samsung) spre coada clasamentului (ZTE, TCL).

Mai jos avem un tabel ce ilustreaza acest fapt.

tebel-updateuri-android

O parte din vina pentru aceasta practica poate fi atribuita si producatorilor de procesoare mobile. Conform statisticii, cu cat procesorul este mai ieftin, cu atat ii vor lipsi mai multe patch-uri de securitate. Clasamentul este condus de Samsung cu cele mai putine patchuri lispa (mai putin de 0.5), Qualcomm (o medie de 1.1 patchuri lipsa) si se incheie cu MediaTek cu o medie de circa 10 patchuri lipsa.

Firma de securitate Security Research Labs a testat 1200 de telefoane mobile, de la mai mult de 12 producatori, pentru fiecare patch de securitate emis de Google in anul 2017.

Sursa articol/foto: WIRED