Un atac DDoS (Denial-of-service attack) este o acțiune ilicită întreprinsă de către un hacker pentru a perturba funcționarea normală a unui site sau a unei aplicații online, cu scopuri multiple: de a sparge baza de date, de a copia informații cu privire la resursele financiare ale site-ului sau, pur și simplu, a îndeplini explicit nevoia unor concurenți de a scoate un website pe tușă. Deși există instrumente digitale de prevenție, de multe ori lucrurile iau o turnură mult prea bruscă, ceea ce poate degenera în pierderi financiare enorme pentru un business cu prezență online.
Care sunt tipurile de atacuri DDoS și ce măsuri pot fi întreprinse? La aceste întrebări vom încerca să dăm răspuns în următoarele rânduri, deci fii pe fază.
Tipologia atacurilor DDoS
Distingem, în această ordine de idei, trei tipuri de atacuri DDoS:
- Atacuri volumetrice – practic sunt un tip de atac care implică utilizarea unei lățimi de bandă a întregului server, astfel încât acesta să trimită el însuși cereri de botnet, în cantități industriale. Amplificarea acestor cereri într-un anume fel, face ca serverul să cedeze în fața traficului imens.
- Atacurile de tip Application Layer – este, probabil, cea mai simplă formă de atac DDoS pornind de la premisa copierii unui comportament absolut firesc al consumatorului. Deci, cererea realizată pare la prima vedere absolut normală. Problema majoră care survine este cea a volumului de cereri, care începe să crească brusc și ajunge să dezechilibreze serverul.
- Atacurile de Protocol – acest tip de atac pornește de la remiterea unui pachet de date către server, pe care acesta nu reușește să îl despacheteze. Hackerul continuă să îi transmită cantități de date enorme, până serverul nu cedează.
Aceste atacuri vizează orice fel de afacere cu prezență online, de la cele cu cifre mari (de exemplu, cazul celor de la Wikileaks care au organizat un DDoS orchestrat împotriva celor de la Visa, Mastercard și PayPal, ca răspuns la boicotul acestora). Aceste tehnologii sunt adevărate arme în mâinile competitorilor de business, ai actorilor politici sau, de ce nu, a trollilor (ultimii fiind virulenți în perioada alegerilor electorale).
Cum prevenim și combatem un atac DDoS?
Există câteva metode fiabile de a te proteja de un atac DDoS și de a garanta securitatea online a afacerii tale:
- Să îți instalezi propriul server, ca să nu depinzi de serviciile persoanelor terțe – un astfel de hosting va reprezenta o plăcere destul de costisitoare, dar se va potrivi afacerilor mari, cu volume imense de date confidențiale. De obicei, acest tip de webhosting se utilizează în instituții financiare sau de ocrotire a normelor de drept.
- Să achiziționezi servicii de protecție anti atac DDoS – în acest fel, compania, ce îți oferă hosting gratuit sau contra cost, îți va oferi o lățime de bandă mai mare, ceea ce reprezintă o supra-aprovizionare. Acest detaliu îți va garanta mai mult timp pentru contracararea unui atac cibernetic.
- Să monitorizezi constant traficul – acest lucru te poate ajuta să faci diferența între un trafic anormal și unul uzual, cauzat, de exemplu, de campaniile sezoniere de marketing. Nu uităm că uneori și un trafic normal, în volum mare poate să afecteze funcționarea unui server.
Compania MegaHost îți este alături și te ajută să îți protejezi afacerea de orice tip de atacuri DDoS. Asigură-te azi pentru ca site-ul tău să funcționeze normal zi de zi.