Pericolul virușilor cibernetici este de o constantă actualitate, deoarece aceștia pot afecta funcționarea unui site și provoca căderea acestuia, iar pe termen lung, dacă portalul reprezintă o prezență online a unei afaceri, chiar și falimentarea acesteia. Ce reprezintă un malware și care sunt metodele de protecție în fața virușilor din online? Răspunsul la aceste întrebări le găsești în prezentul articol, pe care echipa MegaHost România ți l-a pregătit.
Ce este un malware și care sunt riscurile interacțiunii cu un astfel de mecanism?
Un malware reprezintă orice tip de program computerizat care este conceput cu scopul de a realiza acțiuni ilegale și nesancționate, având drept scop să deturneze securitatea online a unui site. La această categorie putem atribui:
- Viruși clasici;
- Viruși macro destinați programelor de Word și Excel;
- Viruși de încărcare sau boot;
- Viruși script, inclusiv cei care pot afecta shell-ul Windows etc.;
- Keylogger;
- Programe pentru obținerea ilegală a parolelor;
- Viruși troieni backdoor;
- Programe crimeware – mecanisme concepute pentru a automatiza săvârșirea infracțiunilor financiare;
- Mecanisme spion;
- Mecanisme adware și alte tipuri de malware.
Această listă lungă acoperă o serie de incidente nefaste care îți pot afecta propriu-zis activitatea unui site, cu repercusiuni și pe offline. De exemplu, dacă unui potențial client îi vor fi afectate datele cu caracter personal după ce a accesat site-ul tău s-ar putea să aibă de suferit brand awareness-ul companiei.
Ce metode de protecție să alegi?
Printre metodele clasice de protecție se numără:
- Antivirușii clasici – care blochează orice fel de activitate suspectă și care pot să protejeze calculatorul de acțiuni ilicite cu impact mic.
- Firewall – sunt cea mai bună de metodă în cazul atacurilor de rețea sau individuale orchestrate de hackeri din diferite colțuri ale lumii.
Prima categorie se potrivește pentru protecția unitară a calculatoarelor care sunt în rețea, dar nu au conexiune la alte computere. Firewall se potrivește perfect pentru calculatoarele care sunt amplasate într-un ecosistem, de exemplu când avem o companie în care se utilizează mai multe computere. În acest fel asigurăm integritatea lor și funcționarea propice.
Există și a treia categorie de produse de protecție: complexul antivirus. Acesta reprezintă un mix între cele două categorii de mai sus și asigură atât siguranța unitară a calculatorului, cât și integritatea de rețea.
Dacă ai o afacere care îți necesită siguranță online, vrei să protejezi bazele de date online pe care le gestionezi, atunci ai nevoie de servicii de hosting sigure, un antivirus bun și instruirea constantă a operatorilor. Compania Megahost îți oferă tipuri de hosting diverse, pentru scopuri diferite, așa că protejează-ți munca începând de astăzi.