Doxing-ul este o problema prevalentă, mai ales pentru cei care lucrează în IT. Dacă ești implicat în orice fel de activitate online care necesită date personale, există potențialul de doxing. Și când se întâmplă, poate fi periculos. În acest articol vom aborda acest subiect: ce este doxing-ul, cum să te protejezi de el și de ce ar trebui luat în serios de persoanele cu o prezență online.
Ce este doxing-ul?
Procesul de doxing reprezintă colectarea și publicarea datelor personale sau care pot contribui la identificarea unei persoane în internet. Termenul a fost inventat în 2008 de hackeri pentru a se referi la practica de a urmări amprenta digitală unei persoane și de a publica informații confidențiale despre aceasta, adesea cu intenții rele.
Doxing-ul poate avea motive diverse, inclusiv răzbunare, șantaj, extorcare și intimidare. Cel mai des, doxing implică crearea unui dosar (dox) pe baza unei persoane, în care tot felul de date personale și sensibile sunt colectate din diverse conturi de rețele sociale – imagini, istoricul locațiilor – precum și detalii mai sensibile, cum ar fi data nașterii sau adresa.
Care pot fi consecințele doxing-ului?
Doxing-ul poate fi folosit spre scopuri bune, cum ar fi demascarea politicienilor corupți sau ajutarea victimelor de violență casnică să ajungă în siguranță. Dar adesea se limitează la cyberbullying și urmărire.
- Doxing-ul poate duce la cyberbullying, furt de identitate, phishing și extorcare.
Hărțuirea cibernetică poate duce la depresie și alte probleme de sănătate mintală. În cazuri extreme, poate duce chiar la sinucidere.
Furtul de identitate este unul dintre cele des observate rezultate ale doxing-ului. Deoarece informațiile date sunt des folosite pentru a fura bani sau comite fraude, este important de luat măsuri pentru a-ți proteja identitatea după ce cineva a început să-ți colecteze datele personale.
Phishing-ul este un alt pericol care vine împreună cu fenomenul de doxing.
Ce poți face dacă planifici să te protejezi de doxing?
Pentru a-ți păstra informațiile personale în siguranță, poți utiliza o rețea VPN (Virtual Private Network). Un VPN criptează toate datele cât timp acestea sunt în tranzit, ceea ce complică viața oricărei persoane care ar vrea să ți le fure.
Pentru a te proteja de doxing în general: șterge conturile vechi din rețelele de socializare; șterge informațiile personale din directoarele online, inclusiv cele de anunțuri, acoperă fotografiile făcute acasă, astfel încât să nu arate unde exact te afli (de ex.: cutii poștale cu repere); nu oferi prea multe informații online (cum ar fi data nașterii).
Doxing-ul este o amenințare pentru securitatea online și trebuie luată în serios
Doxing-ul nu este un fenomen nou, dar devine din ce în ce mai răspândit. Doxing-ul poate avea consecințe profunde, cum ar fi pierderi monetare și pierderea permanentă a reputației dvs.
Pentru a te proteja de doxing, tot ce trebuie să faci este să fii atent cu privire la informațiile pe care le distribui în locuri publice unde hackerii le-ar putea accesa cu ușurință.
Cea mai bună modalitate de a preveni doxing-ul este utilizarea serviciilor web pe care le controlezi, cu ajutorul Megahost.