Adresa IP: cine o poate vedea si ce puteti face in acest sens

IPToate activitatile desfasurate pe Internet necesita o adresa IP (Internet Protocol). Daca un website pe care il vizitati nu va poate vedea adresa IP, atunci acesta nu ar avea cum sa va trimita informatiile pe care le doriti, cum ar fi pagini web, imagini, clipuri video, si asa mai departe.

Pentru a vedea cat de usor va poate afla un site adresa IP, vizitati https://megahost.ro/adresa-ip.php sau pur si simplu cautati pe Google “care este adresa mea ip”.

Cu toate acestea, situatia nu este atat de infricosatoare pe cat pare. Presupunand ca folositi un router (cum este recomandat), website-urile pot vedea doar adresa IP a router-ului, nu si a PC-ului. Deci, ce pot administratorii site-urilor sa afle despre dvs. pe baza adresei IP a router-ului? Acestia pot identifica care este providerul dvs. de Internet (ISP-ul) si locatia aproximativa in care va aflati. Posibil ca unii sa poata identifica si cartierul in care locuiti, dar nu si adresa exacta. De asemenea, pot vedea cat de des vizitati site-ul lor (dvs. sau altcineva care foloseste router-ul dvs.).

Totusi, nu vor putea stii ca dvs. folositi mereu acelasi IP, deoarece sunt sanse mari ca adresa dvs. IP sa fie dinamica, adica sa se schimbe periodic. Majoritatea conexiunilor casnice la Internet folosesc o adresa IP dinamica, pe care ISP-ul o schimba la anumite intervale de timp sau care se schimba daca se reseteaza routerul sau daca exista caderi de tensiune.

Bineinteles, daca va conectati la Internet dintr-un local cu conexiune Wi-Fi, veti avea o adresa IP cu totul diferita, dar va trebui sa luati in considerare si problemele de securitate aferente unei retele publice.

Daca in continuare va faceti griji cu privire la acest aspect, puteti sa utilizati un VPN (Virtual Private Network). Odata configurat, conexiunea dvs. la Internet este criptata intre computerul dvs. si serverul VPN, iar de acolo ajunge necriptata la destinatia finala. Site-urile pe care le vizitati vor vedea numai adresa IP a VPN-ului. Desigur, problema este ca VPN-ul poate vedea tot ceea ce faceti.