AMD lanseaza procesorul cu 16 nuclee pentru servere

Dupa o intarizere de mai bine de un an, compania AMD (Advanced Micro Devices) a anuntat disponibilitatea primelor sale cipuri Opteron cu 16 nuclee, pentru servere, reprezentand cel mai mare numar de nuclee disponibile pe chipurile x86 (32 de biti).

Noul chip Opteron 6200, cu nume de cod Interlagos, este cu aproximativ 25-30% mai rapid decat predecesorul sau Opteron 6100 conform declaratiilor lui John Fruehe, directorul de marketing de la AMD. Noile cipuri vor fi disponibile in cateva saptamani si vor echipa servere de la Hewlett-Packard, Dell, Acer si Cray. Procesoarele sunt bazate pe noul chip AMD numit Buldozer, care ofera o latime de banda imbunatatita si performante sporite in timp ce consumul de energie este unul foarte scazut.

Cele 5 noi cipuri 6200, 6262HE, 6272, 6274, 6276 si 6282SE ruleaza la viteze de ceas intre 1,6 si 2,6 GHz, iar pretul lor variaza intre 523 si 1,1019 dolari americani. Chipurile au un consum intre 85 si 140 wati putere si vor putea fi conectate la servere inlocuind astfel cipurile cu 12 nuclee.

Cipurile sunt optimizate pentru aplicatii scalabile, care lucreaza cu threaduri simultane, cum ar fi bazele de date sau hostingul de tip cloud si se adreseaza mediilor de lucru cu virtualizare, serverelor virtuale sau pentru servere dedicate. Se pot utiliza pe siteme de operare cum ar fi Microsoft Windows Server 2008 si Linux, sistem de operare care sunt optimizate si pot profita din plin de cele 16 nuclee ale cipurilor.

Arhitectura Buldozer amesteca unitatile intregi ale procesorului cu o unitate de calcul in virgula mobila astfel inca pot fi executate mai multe operatii intr-u ciclu de ceas in timp ce consumul de energie este redus. Beneficiaza de asemenea de tehnologia cip Core Turbo, care poate creste viteza de ceas cu pana la 500 MHz pentru toate nucleele, si in unele cazuri, cu aproximativ 1GHz (valabil doar pentru anumite nuclee).

Noul cip AMD Opteron 6200 este un produs foarte important pentru compania AMD reprezentand un produs de baza al companiei. Lansarea sa vine inainte de lansarea procesoarelor de server Intel Xeon E5, care sunt deja in productie si vor fi disponibile pentru a fi utilizate in servere in prima jumatate a anului viitor. Intel are deja aproximativ 400 de acreditari de proiectare pentru cipul Xeon E5, in timp ce AMD, are cateva acreditari destul de importante, de la Departamentul de Energie al Statelor Unite si de la Oak Ridge National Laboratory, unde, un super calculator denumit Titan, ce va utiliza cipurile cu 16 nuclee AMD si procesoare grafice NVIDIA, poate oferi o performanta de aproximaptiv 20 de petaflopi. Titan, va depasi super computerul japonez K, care are o performanta de 8 petaflopi si a fost cel mai rapid calculator din lume, conform unor statistici emise de top500.org in luna iunie a acestui an.

AMD a anuntat de asemenea disponibilitatea cipurilor Opteron 4200 (versiuni cu 6 sau 8 nuclee). Acestea functioneaza la viteze de ceas intre 1,6 GHz si 3,0 Ghz, si au preturi cuprinse intre 125 si 377 dolari americani. Aceste cipuri sunt destinate serverelor cu consum redus de energie (cipurile consuma intre 35 si 95 wati putere).

Toate acestea vin mai ales datorita interesului crescut pentru procesoarele ARM, cu consum de energie redus, acestea insa momentan, nu exista decat in versiuni pe 32 de biti.

Conform declaratiilor lui Fruehe, “nu exista nici o modalitate in care un procesor ARM de 1,4 GHZ va fi capabil, sa ruleze, la acelasi nivel, cu un procesor x86”.