Android Lollipop promite sa fie cel mai sigur sistem de operare Android

android-42-security-100382222-origDe-a lungul anilor, Android a fost etichetat de multi ca fiind cel mai vulnerabil sistem de operare pentru dispozitive mobile. Google a lucrat din greu la fiecare noua versiune de Android pentru a indrepta aceasta reputatie, si se pare ca odata cu Android Lollipop (5.0), compania incearca sa prezinte cu mare fast noile caracteristici de securitate imbunatatite, incepand cu un post pe blog publicat marti de catre unul dintre cercetatorii de securitate Android.

Conform blogului, Google a pus accentul pe trei noi caracteristici speciale de securitate din Android 5.0: capacitatea de a debloca un telefon prin Bluetooth pairing sau NFC, criptare by default si un Security Enhanced Linux (SELinux) imbunatatit pentru a ajuta la detectarea aplicatiilor malware. Ce este interesant e faptul ca doua dintre aceste caracteristici erau deja disponibile in anumita masura. De exemplu, prima implementare a SELinux a fost in Android 4.2.2 in, in timp ce criptarea a fost mereu disponibila (doar ca trebuia activata).

Chiar daca implementarea acestor caracterisitici de securitate in Android 5.0 il va face sa fie cea mai sigura versiune de pana acum, exista totusi si alte amenintari care nu sunt abordate in mod direct, si anume aplicatiile malitioase instalate deja de utilizatori, crezand ca sunt aplicatii legitime si sigure.

Cealalta problema o reprezinta fragmentarea Android: procentul izbitor de mare de utilizatori care ruleaza versiuni vechi si depasite de Android, care nu dispun de caracteristici noi sau actualizate de securitate. Chiar daca Lollipop va fi mai sigur decat versiunile anterioare, nu exista nicio modalitate prin care Google sa forteze utilizatorii de dispozitive Android existente sa faca upgrade. Acest lucru revine in sarcina producatorilor de telefoane mobile si al operatorilor de telefonie mobila, care este foarte putin probabil sa se ocupe in mod proactiv de actualizarea dispozitivelor existente la ultima versiune de Android.

Sursa