Argumente pro si contra ale hostingului shared

shared-hostingAlegerea unui plan de hosting shared pentru site-ul dvs. aflat la inceput de drum este cea mai convenabila alegere. In primul rand, este ieftin. In al doilea rand, nu necesita cunostinte avansate pentru a administra planul de gazduire. In al treilea rand, un panou de control simplu va permite sa aveti grija de toate nevoile site-ului dvs. Dar pretul ieftin si confortul planurilor de hosting shared sacrifica din fiabilitate si flexibilitate, comparativ cu alte tipuri de hosting. Ca regula de baza in industria de hosting: cand cheltuiti mai putini bani pentru hosting, veti avea anumite limitari.

Deci, inainte de a alege un plan de hosting shared pentru site-ul dvs., ar trebui sa luati in considerare toate argumentele pro si contra ale acestuia.

Argumente pro:

1) Este ieftin

Hostingul shared este mai ieftin decat orice alt tip de hosting. Asta cu exceptia cazului in care puteti beneficia de web hosting gratuit. De ce este cel mai ieftin? Simplu – resursele unui singur server sunt “impartite” la un numar mare de conturi de gazduire. In general, exista sute de conturi de hosting shared pe fiecare server. Acest tip de hosting este mult mai profitabil pentru companiile din industria de hosting, decat VPS hosting sau serverele dedicate, luand in considerare faptul ca majoritatea site-urilor care folosesc astfel de servicii sunt noi pe web si au foarte putin trafic sau chiar deloc.

2) Este usor de folosit

Nu trebuie sa aveti cunostinte tehnice pentru a fi capabil sa va gazduiti site-ul dvs. pe server. De asemenea, este avantajos pentru dvs. ca si client ca nu trebuie sa angajati un profesionist IT ca sa va administreze serviciul de gazduire web. Compania de hosting va avea grija de tot, inclusiv de monitorizarea serverului si de asigurarea protectiei.

De asemenea, nu este necesar sa aveti cunostinte de MySQL sau PHP. Toate softurile web, cum ar fi WordPress, Joomla sau Drupal, pot fi instalate usor cu un singur click, din Softaculous, instrument existent la majoritatea companiilor de hosting.

In ciuda urmatoarelor argumente contra, hostingul shared ramane cea mai potrivita alegere pentru intreprinderile mici care doresc sa-si faca o prezenta online.

Argumente contra

1) Resurse limitate

Resursele unui server de hosting shared sunt impartite intre toate site-urile gazduite pe acesta. La un moment dat, unele dintre aceste site-uri vor avea probleme de securitate sau spike-uri in traficul lor web. Atunci cand se intampla acest lucru, vor incepe sa consume mai multe resurse, iar site-ul dvs. poate fi afectat in mod negativ. Prin urmare, pretul scazut al hostingului shared implica anumite riscuri pe care trebuie sa vi le asumati de la inceput.

In cazul in care site-ul dvs. creste si devine foarte popular, va trebui sa-l mutati pe un server dedicat sau pe un VPS pentru a putea avea o performanta optima stabila.

2) Problemele de securitate

Un server de hosting shared nu este limitat doar la resurse, ci si la functii. Nu va puteti instala software propriu (cum ar fi un antivirus server-side) pentru a va proteja site-ul, pentru ca nu aveti acces sa faceti asa ceva. Puteti face modificari doar la site-ul dvs. si sa folositi partea de e-mail.

Prin urmare, daca oricare dintre celelalte sute de site-uri folosesc anumite script-uri malware, securitatea site-ului dvs. ar putea fi amenintata. Partea buna este ca tehnologiile virtuale au avansat destul de mult, astfel ca problemele de securitate raman izolate in contul de hosting afectat si nu influenteaza alte site-uri de pe server.

3) Personalizare insuficienta

Furnizorii de hosting va ofera suficienta libertate pentru a putea instala un CMS popular precum WordPress, Joomla, Drupal, etc., dar numai cu configuratia default si de obicei nu va permit sa modificati fisierele de sistem pentru a optimiza performanta contului dvs. de gazduire. In cazul hostingului pe VPS si a serverelor dedicate, aveti control deplin.

4) Nu exista resurse “nelimitate”

In hosting, cuvantul “nelimitat” este folosit doar pentru marketing. Puteti utiliza contul dvs. de hosting shared doar pentru a stoca fisiere care au legatura cu site-ul. Nu puteti incarca documente personale sau fisiere audio/video prin intermediul FTP. Daca abuzati de spatiul de pe disc sau de latimea de banda, contul dvs. de hosting poate fi suspendat. De asemenea, mai poate fi suspendat si pentru consum excesiv de resurse sau daca site-ul dvs. este compromis ca urmare a utilizarii unor scripturi/plugin-uri neactualizate.

Sursa

Sursa foto