Furnizorii de servicii de hosting web se pot astepta oricand sa devina tinta unor atacuri de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service). Aceste atacuri nu reprezinta o problema de genul daca or sa apara, ci mai degraba, cand or sa apara. Aceste atacuri lanseaza cereri coplesitoare catre servere, de obicei cauzate de traficul intens directionat catre un anumit site web. Aceste atacuri pot face ca serverul sa devina neoperational sau poat afecta serviciile de email, servicii de cloud hosting, plus o varietate destul de mare de alte servicii.
Companii mari ca Amazon, Visa, Mastercard, precum si site-uri guvernamentale au fost tinta unor astfel de atacuri. Aceste atacuri cauzeaza dureri de cap pentru astfel de firme sau pentru proprietarii de afaceri online sau magazine online.
Primul pas in combaterea unor astfel de atacuri este acela de-a evalua cu atentie furnizorul de servicii de hosting ales. Este esential sa aflati daca furnizorul pe care il alegeti va ofera protectie in cazul acestor atacuri (daca dispune de o structura adecvata pentru a gestiona fluxurile de trafic intens) si cat de strict si de bine pus la punct este sistemul de securitate. De asemenea, furnizorul ar trebui sa dispuna de echipamente Anti-DDoS care au un scop benefic in combaterea atacurilor. Latimea de banda este un alt factor important. Cu cat latimea de banda de care dispune furnizorul este mai mare, cu atat eficienta unor atacuri DDoS poate scadea.
Proprietarii de site-uri web ar trebui sa aiba intotdeauna o solutie de backup si o sursa externa de pe care se poate incarca site-ul lor in cazul in care site-ul principal este tinta unor atacuri si devine inaccesibil. Site-ul de backup este ideal sa fie gazduit pe o sursa externa, care sa nu aiba nici o legatura cu site-ul principal.
Pentru ca atacurile DDOS sunt destul de usor de utilizat, proprietarii de site-uri ar trebui sa fie permanent in alerta pentru a-si proteja afacerile online, precum si datele confidentiale, in cazul in care sunt tinta unui atac.