Utilitatea cron joburilor in hosting

Pentru un server Linux, capacitatea de-a automatiza anumite sarcini constituie una dintre caracteristicile sale stralucitoare. Cronjob-urile sunt sarcini automatizate care se executa la anumite intervale de timp. Aceste intervale pot fi de ordinul minutelor, orelor, zilelelor, saptamanilor, se pot executa lunar sau chiar anual.

Pentru a rula astfel de cronjob-uri este nevoie sa aveti shell acces pe acel server. Din fericire, cPanel (se presupune ca aveti ca panou de administrare pentru contul dvs. de hosting cPanel) va ofera posibilitatea de-a adauga cronjob-uri fara a avea shell access.

Cum putem crea un cronjob din cPanel?

Este necesar sa va autentificati in cPanel. Apoi, in sectiunea Advanced, selectati “Cron Jobs”. Pentru a primi notificari de la cron, introduceti adresa de email in casuta “Cron Email”. Daca nu doriti sa priminiti notificari, este necesar sa adaugati “> /dev/null 2>&1” la comanda pe care urmeaza s-o executati folosind cronjob-ul.

Pentru a adauga un cronjob nou selectati din listele dropdown intervalul de timp la care doriti sa ruleze (ora, minute, zi, saptamana, luna, etc). Aveti nevoie cateva cunostiinte elementare despre cum se ruleaza comenzile pe linux. Un exemplu de comanda ar fi “/usr/bin/comanda_mea >/dev/null 2>&1” (calea catre comanda + nu dorim notificari pe email). Dupa ce ati selectat intervalul de timp si comanda faceti click pe “Add New Cron Job”.

Formularul pentru adaugarea cronjob-urilor din cPanel va ofera posibilitatea sa adaugati oricat de multe cronjob-uri doriti. Toate cronjob-urile adaugate va sunt afisate in partea de jos a formularului.