Autoritatile au anihilat botnetul Gameover Zeus si ransomware-ul Cryptolocker

Departamentul de justitie american in colaborare cu agentii din alte tari, a declarat luni ca a reusit sa anihileze Gameover Zeus, un botnet ce exista de 2 ani si care cuprindea intre 500.000 si 1 milion de computere compromise.

Intre timp, doua instante judecatoresti din SUA au pus sub acuzatie administratorul gigantului botnet, un cetatean rus pe numele Evgeniy Mikhailovich Bogachev. FBI-ul estimeaza ca Gameover Zeus, care vizeaza informatiile bancare si alte informatii cu caracter personal, a cauzat daune de peste 100 de milioane de dolari.

Intr-o actiune separata, dar legata de aceasta, oficialitatile europene si americane au lucrat impreuna pentru a confisca serverele de hosting ale malware-ului Cryptolocker, o forma de ransomware care cripteaza fisiere de pe computerele victimelor cerand o suma de bani pentru deblocarea accesului.

Pana in aprilie, Cryptolocker a infectat peste 234.000 de calculatoare, aproximativ jumatate din acestea fiind din SUA. Victimele sale au platit in total apropape 30 de milioane de dolari in primele doua luni de la aparitia Cryptolocker.

“Aceasta operatiune ampla a anihilat atat un botnet global – Gameover Zeus – care a furat milioane de dolari de la intreprinderi si consumatori, precum si un ransomware complex – Cryptolocker – care cripta hard disk-uri si apoi cerea sume de bani pentru a oferi utilizatorilor acces la propriile foldere si fisiere”, a declarat Departamentul de justitie american.