Atentie la aplicatia falsa Kaspersky Mobile de pe Google Play si Windows Phone Store

Conform Kaspersky Labs, ultima moda printre escrocii cibernetici este crearea de solutii antivirus false pentru dispozitive mobile, cu scopul de a pacali utilizatorii de telefoane Android si Windows sa achizitioneze aplicatii false.

Aceste aplicatii au aparut atat in Google Play Store, cat si in Windows Phone Store, si chiar daca par aplicatii legitime, ele nu ofera niciun fel de securitate pentru dispozitivele mobile.

Expertii in securitate au descoperit recent pe Google Play o aplicatie antivirus falsa numita Virus Shield. Dupa aceasta descoperire, au mai aparut o serie de aplicatii false similare. Una dintre acestea, numita Kaspersky Mobile, incerca sa pacaleasca utilizatorii ca este un serviciu legitim de securitate mobila de la Kaspersky Labs.

Semnele care sa indice ca aplicatia Kaspersky Mobile este falsa nu sunt foarte evidente pentru utilizatorul final. Cu toate acestea, trebuie tinut cont de doua lucruri:

In primul rand, Kaspersky Labs NU are un produs numit Kaspersky Mobile.

In al doilea rand, aplicatia falsa pretinde ca scaneaza fisierele, dar in acelasi timp afiseaza si o bara de progres pentru scanarea euristica. In conformitate cu Kaspersky Labs, solutiile antivirus nu afiseaza o bara de progres separata pentru scanarea euristica.

Escrocii cibernetici folosesc numele si logo-urile unor companii cunoscute, inclusiv Mozilla si Google, pentru a oferi credibilitate aplicatiilor false.

Pe masura ce utilizatorii se bazeaza tot mai mult pe dispozitivele mobile pentru a achizitiona produse si servicii, amenintarea malware-ului mobil este tot mai mare, iar utilizatorii trebuie sa fie mai proactivi atunci cand vine vorba de securitatea dispozitivului mobil. Iar tocmai pe acest lucru par sa se bazeze escrocii cibernetici: pe utilizatorii bine intentionati care cauta solutii de securitate pentru dispozitivul mobil, dar care nu se informeaza suficient pentru a se asigura ca achizitioneaza serviciul de la o sursa legitima.

Sursa