Bancile europene resping planul ICANN de a introduce anumite extensii de domenii

Autoritatea Bancara Europeana (ABE) este impotriva planurilor ICANN de a introduce noi extensii de domenii de nivel superior (tld) pentru industria serviciilor financiare, sustinand ca acestea ar putea duce la o crestere a fraudelor prin intermediul atacurilor de tip phishing si a altor amenintari.

In luna iunie a anului trecut, ICANN a aprobat utilizarea domeniilor “.bank” si “.fin” care ar putea fi alocate companiilor sau persoanelor fizice care pretind a fi intermediari financiari sau banci.

ABE a replicat spunand ca ICANN ar trebui sa renunte la acest plan deoarece extensiile propuse sunt greu de supravegheat. De asemnea, ABE pretinde ca exista “un mare potential de abuz de catre persoanele lipsite de scrupule” si ca orice plan de introducere de noi domenii “ideal ar fi sa fie intrerupt.”

ICANN a propus diminuarea potentialelor riscuri generate de noile domenii prin crearea unei entitati separate pentru inregistrarea si controlul acestora sau folosind alte modalitati tehnice pentru a securiza sistemul.

Dar acest lucru nu a fost indeajuns pentru a convinge ABE care a declarat ca “probabilitatea ca o mare parte din consumatorii de servicii financiare sa isi puna intreaga incredere in companiile care vor opera sub astfel de domenii este imensa, iar riscul aparitiei unor noi tipuri de frauda si atacuri de tip phishing este enorm”.

ABE a sustinut de asemenea ca exista “pericolul de confuzie in ceea ce priveste operarea site-urilor legitime de catre adevaratele institutii financiare si entitati reglementate.” Acest lucru ar putea forta institutiile consacrate sa indure initiative costisitoare si complexe, legale sau comerciale, in scopul de a-si proteja brandurile de fraude si abuzuri.

La inceputul acestui an, ICANN si-a aparat initiativa de introducere la scara larga a noilor extensii de domenii in diverse industrii. Chiar daca ICANN va tine cont de parerea ABE, totusi acesta are puterea de a introduce noile domenii, indiferent de orice comentariu sau plangere ale tertilor.