Blocarea sau Filtrarea IP-urilor din cPanel

Securitatea reprezinta un aspect la care fiecare webmaster trebuie sa se gandeasca. Tinand cont ca pe internet sunt o multime de hackeri care sunt cat se poate de vicleni si au unelte foarte avansate, ca proprietar de site web sau ca administrator de server, trebuie sa gasiti un mod eficient de-a avea o securitate foarte bine pusa la punct.

Cum putem filtra o adresa IP folosind cPanel?

Este necesar sa va logati in cPanel (daca contul dvs. de hosting beneficiaza de cPanel pentru administrare), apoi in sectiunea “Security” faceti click pe icon-ul “IP Deny Manager”. In pagina urmatoare se pot vizualiza restrictiile existente (daca acestea exista), le puteti modifica sau puteti adauga o restrictie noua. Formularul va permite adaugarea unei adrese IP sau a unei clase de adrese IP in functie de necesitatile dvs.

Exemplu:

Sa presupunem ca ati primit atacuri de la 123.123.1.x (x fiind o adresa variabila). Puteti restrictiona fie o singura adresa de genul 123.123.1.2 sau puteti restrictiona intreaga clasa 123.123.1.x pentru siguranta. Sa presupunem ca ati primit atacuri de la 123.123.x.x. Inainte de-a bloca toate adresele care incep cu 123.123.x.x este bine sa verificati cui apartin aceste adrese. De obicei nu este necesar sa blocati mai mult de o clasa C de ip-uri (formatul unei adrese ip este de forma AA.BB.CC.DD). Este bine sa blocati ce vi se pare strict necesar apoi sa urmariti evoluatia site-ului. Daca atacurile continua, revizuiti adresele blocate si adaugati altele noi astfel incat sa blocati in final intregul atac. Restrictiile nu trebuie neaparat sa fie permanente. Puteti incerca sa renuntati la acestea si sa verificati daca atacurile continua. Daca totusi atacurile continua, este bine sa-l informati pe furnizorul dvs. de servicii de hosting web cu privire la acest aspect.

Filtrarea adreselor IP nu va putea insa rezolva toate problemele de securitate. Nici o metoda nu va putea rezolva in totalitate acest lucru, insa va permite sa blocati atacurile evidente a caror sursa de provenienta o cunoasteti.