Cat de complicata e deconectarea unei tari de la internet

Nu atat de greu pe cat ati crede, dar unele tari sunt mai vulnerabile decat altele.

Inca nu stie cine a deconectat Siria de restul lumii pe 29 noiembrie, dar pe 1 decembrie, cineva a restaurat conexiunea la Internet. Aceasta restaurare, conform lui Renesys (o companie de retelistica care urmareste conexiunile la Internet), “a fost facuta la fel de repede si de lin ca si deconectarea: ca si cum s-ar fi apasat pe un intrerupator”. Un episod similar a mai avut loc si in Egipt, la inceputul anului trecut.

Evident, deconectarea unei intregi tari de la Internet nu este la fel de usoara ca apasarea unui intrerupator. Dar sa ne imaginam pentru o clipa ca un astfel de intrerupator ar exista. Cat de greu ar fi de folosit?

Raspunsul depinde de cat de diversificata este infrastructura de Internet a unei anumite tari. In general, cu cat este mai mare numarul de organizatii din tara respectiva, responsabile cu atribuirea de adrese IP si rutarea traficului spre si dinspre reteaua globala, cu atat mai complicata va fi si sarcina de a deconecta complet tara respectiva de la Internet. In tari precum Siria, Egipt si Iran – unde Internetul este foarte reglementat, iar controlul traficului se limiteaza la cateva entitati- acest “intrerupator” este mult mai usor de folosit.

O astfel de deconectare de la Internet poate aduce prejudicii majore multor companii, printre care si cele de hosting, deoarece multe isi obtin veniturile din relatiile cu partenerii externi.

Mai jos este o harta actualizata la zi, in care tarile sunt colorate in functie de diversitatea infrastructurii de Internet. Astfel, tarile de culoare verde inchis prezinta un “risc major” de deconectare de la Internet, iar tarile cu cea mai deschisa nuanta de verde (printre care si Romania) sunt considerata a fi cele mai “rezistente”, in conformitate cu Renesys.