Ce este colocarea unui server dedicat ?

V-ati intrebat vreodata de cine ar putea fi gazduit furnizorul dvs. de hosting sau cum puteti incepe o afacere cu propriile dvs. servere dedicate de web hosting in afara de a fi un reseller? Aici intervine colocarea serverelor, care practic presupune ca serverul dvs. (sau al altcuiva) sa fie gazduit intr-un datacenter detinut de catre o alta companie. Desi nu difera prea mult fata de un hosting obisnuit, acesta ofera un nivel mai ridicat de independenta si de control.

Atunci cand alegeti un serviciu de colocare servere, in mod implicit platiti o alta companie pentru dreptul de a utiliza o parte a unui spatiu dintr-un datacenter, dintr-o retea si/sau hardware. In majoritatea cazurilor, un furnizor de colocare servere are mai multe spatii delimitate pe mai multe zone. Asa ca fie obtineti o parte dintr-o zona sau o zona intreaga, fie obtineti un spatiu intreg doar pentru dvs. (si eventual chiar un intreg datacenter). Aceste spatii din datacentere delimitate pe zone contin rackuri, care sunt suportul fizic (rafturile) pe care sunt montate servere dedicate si alte dispozitive. In functie de furnizor, este posibil sa aveti optiunea de a va gazdui propriul echipament sau sa inchiriati echipamente de la furnizorul dvs. pentru ca acesta sa-l administreze ulterior. Un alt aspect al colocarii serverelor este ca veti avea posibilitatea de a va alege furnizorul de latime de banda pe care il doriti, in caz ca acesta este altul decat compania furnizoare de servicii de colocare servere (sau daca datacenterul este carrier neutral).

Avantajul colocarii serverelor este ca aveti mai mult control asupra mai multor factori ai mediului de hosting pe care in mod normal nu l-ati fi avut ca reseller. De exemplu, veti putea sa alegeti ce hardware si retea doriti sa folositi si sa administrati, si eventual sa aveti acces fizic la aceste componente. Acesta este un pas important in a deveni un furnizor independent de web hosting sau pentru a va castiga independenta infrastructurii de servere dedicate.