Ce este DNSSEC si de ce este important?

De cand Internetul a inceput sa se raspandeasca in intreaga lume, au inceput si discutiile privind securizarea cat mai buna a acestuia. Discutiile inca mai continua si in ziua de azi, deoarece asa cum Internetul a evoluat, la fel au evoluat si modalitatile de securizare a acestuia. Fiecare aspect al Internetului necesita o modalitate unica de securizare.

Dupa cum probabil stiti, tot ceea ce tastati in bara de adrese a browserului dvs. trebuie sa fie tradus in echivalentul sau numeric, pentru a putea fi localizat pe Internet. Traducerea unei adrese web tastate in forma sa numerica se face prin intermediul Domain Name System (DNS). De exemplu, DNS traduce un nume de domeniu, cum ar fi https://megahost.ro/ in adresa IP echivalenta (188.241.153.3). Aceasta adresa IP permite computerului dvs. sa localizeze site-ul in cauza.

Cu toate acestea, la fel ca majoritatea lucrurilor de pe Internet, acest sistem are vulnerabilitati care ofera atacatorilor o modalitate de a “falsifica” cererile unor anumite destinatii online, proces numit “pharming”. Pentru a ajuta la prevenirea unui astfel de atac, a fost creat DNS Security Extensions (DNSSEC), care instiinteaza utilizatorii daca adresa unui website sau a unui serviciu online este corecta.

DNSSEC nu isi propune sa rezolve toate problemele de securitate ale Internetului, dar ofera un nivel mai ridicat de securitate a browsingului decat este in prezent. De asemenea, vine in completarea altor tehnologii de securitate si ofera o platforma pentru viitoare inovatii in domeniul securitatii online.

De exemplu, DNSSEC poate garanta ca un browser sa stie exact unde sa gaseasca site-ul pe care incercati sa-l accesati. Browserele pot folosi aceste informatii pentru a proteja utilizatorii de atacurile de tip phishing si nu numai. Desi in prezent browserele nu folosesc in acest mod DNSSEC, cu siguranta ca in viitorul apropiat ar putea (si probabil, ar trebui.) Astfel, includerea DNSSEC intr-o strategie de securitate globala va ajuta la atenuarea multor riscuri pentru internautii din intreaga lume.