Ce trebuie sa stiti despre upgrade-ul gratuit la Windows 10

windows-10-free-upgradeIncepand cu data de 29 iulie, utilizatorii de Windows 7 si Windows 8.1 (cu licenta) vor putea descarca gratuit Windows 10. Va fi o schimbare majora atat pentru Microsoft cat si pentru clientii sai, dar gigantul din Redmond a oferit o multitudine de informatii pentru a facilita tranzitia si pentru a face ca upgrade-ul la Windows 10 sa fie cat mai usor posibil.

Pentru consumatori, alegerea este simpla: vor fi upgradati la una dintre cele doua versiuni de Windows: Windows 10 Home sau Windows 10 Professional. De asemenea, Microsoft va lansa si o versiune retail pentru Windows 10, in cazul in care vreti sa va construiti propriul PC.

Pentru procesul de upgrade, alocati timp pentru pregatirea upgrade-ului si cel putin o ora pentru procesul de upgrade in sine. Si atentie, unele aplicatii instalate pot fi pierdute in procesul de upgrade.

In principiu, tranzitia de la o versiune anterioara a sistemului de operare Microsoft la noul Windows 10 (care va fi lansat oficial pe data de 29 iulie) ar trebui sa se faca relativ usor si fara complicatii. Practic, daca detineti o versiune “Professional” de Windows, veti migra catre versiunea Professional de Windows 10. In caz contrar, veti migra catre Windows 10 Home Edition.

Pregatirea pentru upgrade-ul la Windows 10

Primul lucru de care trebuie sa va asigurati este ca PC-ul dvs. este la zi cu update-urile de Windows. Astfel, doar utilizatorii de Windows 7 care folosesc Service Pack 1 pot face upgrade-ul la Windows 10, iar utilizatorii de Windows 8 trebuie sa faca upgrade la cea mai recenta versiune de Windows 8.1. De asemenea, va fi nevoie sa activati rezervarea pentru Windows 10. Cautati pictograma mica Windows in coltul din dreapta jos a taskbar-ului si faceti click pe aceasta pentru a lansa aplicatia de rezervare pentru Windows 10.

Iata si cerintele de sistem pentru Windows 10:

Procesor: 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid sau SoC
RAM: 1 gigabyte (GB) pentru versiunea pe 32 de biti sau 2GB pentru cea pe 64 de biti
Spatiu pe hard disk: 16 GB pentru versiunea pe 32 de biti sau 20GB pentru cea pe 64 de biti
Placa grafica: DirectX 9 sau mai nou cu driver-ul WDDM 1.0
Display: 1024×600

De asemenea, Microsoft avertizeaza ca, desi PC-ul dvs. indeplineste aceste specificatii, s-ar putea sa nu primeasca upgrade-ul.

“Suportul pentru drivere si firmware, compatibilitatea aplicatiilor si alte caracteristici” ar putea afecta upgrade-ul catre Windows 10. Din fericire, exista o modalitate de a fi sigur daca upgrade-ul va functiona: folositi functia “check my PC” din cadrul aplicatiei de rezervare.

Microsoft a anuntat ca dimensiunea de download a pachetului Windows 10 va fi de aproximativ 3GB, iar instalarea va dura aproximativ 20 de minute in cazul PC-urilor noi si mai mult de o ora pentru cele vechi.

Un alt aspect important este sa va asigurati ca faceti backup la toate fisierele importante inainte de a incepe procesul de upgrade. By default, fisierele dvs. vor ramane pe hard disk cand se face tranzitia catre Windows 10 insa nu strica sa va protejati de o eventuala disfunctionalitate a procesului de upgrade.

Sursa foto