Windows 10 nu va fi gratuit pentru “pirati”

windows-pirate-rust2Mai multe surse din cadrul companiei Microsoft au confirmat vineri ca Windows 10 nu va mai fi disponibil gratuit pentru cei care detin un sistem de operare Windows fara licenta, chiar daca in luna martie compania anunta ca Windows 10 va fi disponibil ca upgrade gratuit si pentru cei cu versiuni piratate.

Terry Myerson, vicepresedinte executiv al departamentului sisteme de operare Microsoft, a anuntat vineri ca Microsoft va face oferte “foarte atractive” celor care doresc sa migreze de la un sistem de operare Windows “non-Genuine” la o versiune Windows 10 cu licenta. Dar, a spus acesta, upgrade-ul nu va mai fi gratuit.

“In timp ce oferta noastra de upgrade gratuit la Windows 10 nu se va aplica dispozitivelor Windows non-Genuine, noi tot vom continua sa oferim Windows 10 clientilor care folosesc versiuni piratate. In plus, prin prisma parteneriatelor cu unii dintre partenerii nostri OEM, dorim sa facem oferte foarte atractive pentru upgrade la Windows 10 tuturor clientilor acestora care detin un dispozitiv de-al lor, dar pe care ruleaza o copie Windows aflata intr-o stare non-Genuine” a scris Myerson.

Daca Windows crede ca software-ul nu este autentic, va marca dispozitivul respectiv, notificand clientul ca foloseste o copie nelegitima a software-ului. Daca acest lucru se intampla, clientul va trebui fie sa faca upgrade la Windows 10, fie sa returneze dispozitivul producatorului (presupunand ca abia l-a cumparat).

“Windows non-Genuine prezinta un risc ridicat de infectie cu malware, expunere publica a informatiilor personale, frauda, precum si un risc mai mare de a avea performante mai slabe sau caracteristici care nu funtioneaza corect. Windows non-Genuine nu este sustinut de Microsoft si de partenerii sai” a adaugat Myserson.

Toata aceasta poveste a inceput in luna martie, cand Microsoft a declarat pentru Reuters ca va oferi Windows 10 ca upgrade gratuit chiar si pentru cei care au o versiune piratata. Cu toate acestea, doua zile mai tarziu, compania a inceput sa-si retraga aceasta afirmatie, sustinand ca versiunile piratate vor ramane “tot nelegitime.” Abia acum avem un raspuns clar: daca detineti o versiune piratata de Windows, va trebui sa platiti pentru a face upgrade la Windows 10.

Sursa foto