Cea mai mica memorie din lume:in nucleul atomic

Cercetatorii de la Universitatea din UTAH, SUA (University of Utah) au reusit sa stocheze date intr-un nucleu de atom pentru 112 secunde si o si citeasca din acelasi loc.

Datele au fost stocate folosind rotatia magnetica a nucleilor atomici, echipa care a realizat acest lucru declara ca a fost vorba despre cea mai mica memorie de computer din lume si ca reprezinta un mare pas catre computerele cuantice.

In orice caz, folosirea unei astfel de memorii acum are niste bariere tehnice destul de greu de trecut: aparatura folosita pentru citirea datelor stocate astfel trebuie sa opereze la temperaturi foarte apropiate de zero absolut (−273.15°C). In acelasi timp, aceasta aparatura ar trebui fie inconjurata de un camp magnetic extrem de puternic, de 200.000 de ori mai puternic decat campul magnetic al pamantului.

Christoph Boehme, conducatorul acestui studiu declara: “Da, se poate fabrica un cip de memorie bazat pe aceasta tehnologie insa cine si-ar dori un computer care sa lucreze doar la -273 de grade Celsiui si intr-un urias hangar magnetic? Trebuie intai sa invatam cum sa facem acest proces la temperaturi mai mari si mai practice pentru un computer si fara a fi nevoie de un camp magnetic atat de puternic pentru alinierea rotatiilor atomice”.

O astfel de incercare a fost reusita de alta echipa acum 2 ani insa stocarea datelor a fost facuta doar petnru 2 secunde si nu s-a reusit citirea lor.

Detalii despre experiment pot fi gasite pe pagina Universitatii din Utah.