UE nu mai face reclama la readere PDF patentate

Free Software Foundation Europe (FSFE) este o organizatie care promoveaza folosirea de programe software gratuite. Acum o luna, FSFE a admonestat Uniunea Europeana pentru ca promova pe toate siteurile sale folosirea programelor de citire a fisierelor PDF patentate. Iata ca dupa o luna 172 de institutii au inlaturat acele reclame de pe websiteurile lor.

Printre aceste 172 de siteuri se numara siteurile oficiale ale UE, siteuri ale unor ministere, parlamente sau agentii guvernamentale.

Formatul PDF a fost initial creat si dezvoltat de compania Adobe Systems insa in acest moment standardul a fost adoptat de International Organization for Standardization (ISO) ca fiind un standard international. Adobe Reader ramana un software patentat insa formatul PDF poate fi acum citit de multe alte aplicatii, multe dintre ele open source si gratuite.

Cu toate ca majoritatea acestor programe este gratuita, FSFE a constatat ca peste 2.000 de institutii publice promoveaza pe siteurile proprii folosirea de programe ce citire PDF cu plata.

Cred ca de multe ori ati avut ocazia sa intrati pe un site guvernamental, al unui minister de exemplu, sa descarcati un fisier PDF iar pe acea pagina sa gasiti o recomandare de genul: “Pentru a citi acest fisier trebuie sa folositi Adobe Acrobat Reader”. Ei bine, adevarul este ca nu trebuie sa folositi acel program deoarece exista zeci de cititoare de fisiere PDF care sunt gratuite.

Karsten Gerloff, presedintele FSFE a declarat: “Prin reclamele la programe software cu plata, acestia fac cetatenilor un deserviciu. Guvernele democratice ar trebui sa ne ofere libertate, nu sa ne conduca la dependenta de un dezvoltator unic de programe”.