Comisia Europeana amendeaza Intel cu 1.43 miliarde de dolari pentru practici anticoncurentiale

Comisia Europeana a decis joi ca Intel, producatorul american de procesoare, laptop-uri si servere dedicate, trebuie sa plateasca o amenda de 1.43 miliarde de dolari pentru practici anticoncurentiale, facand ca aceasta sa fie cea mai mare amenda data unei singure companii de catre Uniunea Europeana.

Conform unui raport PCMag, in 2009, UE a decis ca Intel a folosit practici anticoncurentiale impotriva rivalului Advanced Micro Devices (AMD), oferind reduceri producatorilor care au achizitionat procesoare ale companiei.

“Comisia a demonstrat la un standard juridic corespunzator ca Intel a incercat sa ascunda caracterul anticoncurential al practicilor sale si a pus in aplicare o strategie globala pe termen lung pentru a exclude compania AMD din cele mai importante si strategice canale de vanzari”, a declarat instanta de judecata europeana.

Instanta a constatat ca intre 2002 si 2007, Intel a acordat reduceri pentru Dell, HP, NEC, Lenovo si Media-Saturn.

“Suntem foarte dezamagiti de aceasta decizie. Deja am demarat procesul de evaluare a hotararii Curtii” a declarat un purtator de cuvant al Intel.

Potrivit New York Times, Intel poate contesta hotararea la cea mai inalta curte judecatoreasca din Europa, Curtea Europeana de Justitie.

Sursa