Furnizorul de Internet ne poate vedea activitatea online?

Fiecare activitate desfasurata de acasa pe Internet trece mai intai prin serverele furnizorului de servicii de Internet. Acesta va cunoaste adresa IP (de fapt adresa IP a routerului si/sau adresa MAC a routerului) si adresa fizica, si practic sarcina sa este de a le conecta intre ele.

Daca nu luati masuri de precautie, providerul dvs. stie cand sunteti pe Facebook. Dar daca nu ii dati “Add Friend” ISP-ului dvs., acesta nu poate vedea ce faceti pe Facebook.

Daca va logati pe Facebook si verificati bara de adrese URL a browser-ului dvs., veti observa ca incepe cu https. Acest lucru inseamna ca este utilizat un certificat SSL si ca datele transmise intre PC-ul dvs. si serverele Facebook sunt criptate.

Daca chiar nu va doriti ca ISP-ul dvs sa stie ce faceti online, utilizati o retea privata virtuala (VPN). Exista astfel de servicii online, unele oferind anonimitate totala. Astfel de servicii sunt insa contra cost.

Exista totusi si posibilitatea de a va crea propriul VPN folosind un router de acasa. Cel mai simplu ar fi sa rescrieti softul routerului cu unul cum este DD-WRT  care va permite sa activati prin acel router un tunel VPN. Desigur, ideal ar fi sa aveti un IP dedicat pentru a va usura munca.