Cum sa va instalati propriul server web Apache

Daca sunteti client de web hosting în Romania, poate ca la un moment dat v-ati dorit sa aveti propriul server web pe care sa-l puteti folosi la nivel local pentru testare sau dezvoltare web. Daca aveti un sistem de operare Windows pe computerul personal, ar fi ideal sa utilizati o suita WAMP (Windows, Apache, PHP si MySQL). Ati ghicit, echivalentul acestei configuratii pentru Linux este LAMP.

In acest tutorial, va vom arata cum se instaleaza serverul web Apache HTTP Server. Serverul HTTP este cel care serveste paginile web vizitatorilor (fisiere HTML, imagini, fisiere CSS, etc.), atunci cand acestea sunt cerute de browserele lor.

Pentru a instala serverul web Apache pe platforma Windows, mai intai trebuie sa descarcati Apache HTTP Server de aici. La momentul scrierii acestui articol, cea mai recenta versiune Apache din seria 2.0.x este 2.0.64 cu OpenSSL 0.9.80 (installer cu extensia .msi)

Executati fisierul .MSI pentru a porni instalarea. Apasati pe butonul Next pana cand va apare fereastra de mai jos si completati informatiile asa cum apar in exemplul dat (trebuie sa treceti si o adresa de e-mail!):

windows-apache-1

In urmatoarea fereastra, selectati tipul de instalare personalizat (custom) si dati click pe Next. Mai departe, selectati directorul in care vreti sa instalati serverul Apache HTTP. De preferat ar fi sa folositi C:\ deoarece programul de instalare va crea automat un folder numit “Apache2” (acest lucru nu este valabil pentru Apache 2.2.x si 2.4.x). Restul setarilor lasati-le default.

Dati click pe butonul Next si apoi pe butonul Install. Instalarea ar putea dura cateva minute. Odata ce este finalizata, dati click pe butonul Finish.

Acum, deschideti browserul web si tastati adresa http://127.0.0.1 , iar daca totul a decurs corect, ar trebui sa vedeti aceasta pagina:

apache-windows-tutorial