Cum verificam daca extensiile ne incetinesc browser-ul

Social-Media-Marketing-The-Savvy-Socialista1Probabil ca multi dintre noi folosesc cel putin 2-3 extensii pentru browser-ul web, ceea ce nu este un lucru rau. Insa, situatia se complica in cazul in care vorbim de cateva zeci de extensii. Chiar daca ne sunt utile in rutina de zi cu zi,  acestea pot fi si mari consumatoare de resurse, care pot afecta performanta browser-ului dvs. (in special unele ad block-ere).

Daca ati constatat ca browser-ul dvs. se misca greoi, unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le faceti este sa vedeti daca vinovatul sau vinovatii sunt extensiile sau addon-urile instalate.

Iata cum puteti face acest lucru in Chrome si Firefox. Internet Explorer nu ofera suport pentru extensii.

Pentru Chrome

Ca sa vedeti cata memorie folosesc extensiile dvs., faceti click pe pictograma de meniu “hamburger” Untitled din coltul dreapta sus si selectati More tools > Task manager.

O noua fereastra se va deschide, aratand toate procesele active deschise de browser-ul dvs. Daca sunteti familiarizat cu Windows Task Manager, acesta este in esenta acelasi lucru, doar ca este conceput special pentru Chrome.

In fereastra task manager, faceti click pe coloana Memory din partea de sus pentru a sorta toate procesele in functie de cantitatea de memorie utilizata. Acum verificati daca vreo extensie se afla in topul consumatorilor de resurse. Extensiile sunt precedate de o pictograma in forma unei piese de puzzle Untitled2. Incercati sa le dezactivati temporar pentru a vedea daca browser-ul se misca mai bine. Le puteti reactiva mai tarziu, daca doriti.

Pentru a dezactiva o extensie in Chrome, faceti click pe meniul “hamburger” si selectati Settings, apoi faceti click pe Extensions din coloana din stanga. Alternativ, puteti pur si simplu sa tastati “chrome://extensions” (fara ghilimele) in bara de adrese.

Pentru a dezactiva o extensie, doar debifati caseta Enable.

Ca o ironie, puteti instala extensia Extension Manager care va permite sa dezactivati extensiile doar din cateva click-uri.

Pentru Firefox

Pentru utilizatorii Firefox, procedeul nu este la fel de usor deoarece browser-ul nu are un task manager sau orice alta modalitate de a monitoriza consumul de resurse al extensiilor. In schimb, va trebui sa descoperiti vinovatul prin activarea si dezactivarea diferitelor extensii.

Pentru a incepe, tastati “about:addons” (fara ghilimele) in bara de adrese, apasati Enter si apoi faceti click pe Extensions din partea stanga. Dezactivarea unei extensii se face dand click pe butonul Disable din dreptul fiecarui add-on. Dupa ce dezactivati un add-on va trebui sa reporniti Firefox pentru ca modificarea sa aiba efect.

Daca browserul dvs. merge mai bine dupa dezactivarea unui add-on, atunci inseamna ca ati gasit vinovatul si ar trebui sa reconsiderati daca intr-adevar aveti nevoie sau nu de acea extensie. Uneori trebuie sa sacrificam din performanta pentru a ne putea bucura de avantajele unui add-on, dar aceasta este o decizie pe care trebuie sa o ia fiecare utilizator in parte.

Sursa foto