Dezvoltatorii Linux vor un App Store

Mai multi dezvoltatori de sisteme de operare Linux majore se aliaza pentru a crea un magazin de aplicatii de tip “App Store” unificat. Astfel, utilizatorii de Linux vor putea sa gaseasca mult mai usor aplicatii pentru sistemul lor de operare intr-un mod mult mai consistent si independent de distributia folosita.

Dezvoltatorii de la Fedora, Red Hat, Mandriva, Mageia, Debian, openSUSE si Ubuntu au avut de curand o intalnire in Nurnberg in Germania, la sediul SUSE, pentru a discuta modalitatile de creare a unui API pentru infrastructura App Store-ului. Se pare ca s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste arhitectura installerului iar munca pentru finalizare va incepe in scurt timp.

Exista in acest moment un client App Store initial si este testat pe un server deja, clientul avand toate caracteristicile initiale necesare unui astfel de proiect si mai trebuie doar rafinat si testat.

Totusi ar trebui precizat ca aceasta initiativa nu presupune un magazin centralizat care va include aplicatii pentru toate distributiile de Linux ci mai degraba este o metoda unificata de a ajuta userii sa gaseasca, sa evalueze si sa instaleze aplicatiile care sunt disponibile pentru distributia lor de Linux.

Sa speram ca intr-o buna zi, asa cum avem astazi App Store-ul celor de la Apple si Android Market, sa avem si un Linux Store care ar putea elimina problema fragmentarii intre diferitele distributii de Linux pe care multa lume o critica. Acest lucru nu ar putea decat sa bucure inclusiv firmele de hosting web, facandu-le acestora viata mult mai usoara, mai ales ca majoritatea serverelor de gazduire web folosesc sisteme de operare Linux.