Terminologie in Hosting: SSL

Probabil ca ati auzit de conexiuni criptate prin SSL si va intrebati ce inseamna asta. In urmatorul articol vom incerca sa explicam foarte pe scurt acest lucru.

Ce este SSL? SSL este un acronim de la “Secure Sockets Layer” si reprezinta un protocol de comunicare proiectat pentru a da posibilitatea aplicatiilor de a transmite date in retea in mod securizat. Aplicatiile care folosesc acest protocl trebuie neaparat sa stie cum sa trimita si sa primeasca cheile de criptare catre si de la alte aplicatii cu care comunica si de asemenea trebuie sa stie cum sa decripteze datele trimise intre ele.

Ce aplicatii folosesc protocolul SSL? Cele mai intalnite aplicatii care folosesc acest protocol sunt browserele web (Internet Explorer, Firefox, Safari, etc), clientii de mail ca Mozilla Thunderbird sau Outlook, etc. Aceste programe sunt capabile de a folosi conexiuni SSL nativ, nu este nevoie de pluginuri speciale pentru asta..

Cum functioneaza protocolul SSL? Cea mai comuna utilizare: SSL cripteaza conexiunea dintre browserul web cu care navigati pe internet si serverul pe care este gazduita pagina web pe care o vizitati. Exemplu: in momentul in care incercati sa va conectati la interfata cPanel a contului dvs de hosting de la Megahost veti observa ca sunteti directat catre o pagina securizata care incepe cu https in loc de http. Aceasta conexiune securizata SSL (adresa incepe cu https) va asigura ca informatiile schimbate intre server si browser raman criptate si sigure. Oricum, pentru a stabili o conexiune securizata prin SSL, aplicatia care o foloseste trebuie sa trebuie sa aiba cheia de criptare alocata printr-un certificat.