DNSCrypt pentru Windows a fost lansat

OpenDNS, o companie de securitate specializata pe Domain Name System, a lansat o versiune pentru Windows a instrumentului DNSCrypt care cripteaza cererile DNS, pentru ca acestea sa nu putea fi spionate in scopul de a afla obiceiurile de navigare ale unui utilizator.

In decembrie anul trecut, OpenDNS a lansat instrumentul de criptare DNS exclusiv pentru sistemul de operare Apple OS X. Iata ca acum, compania a lansat acum o versiune “nefinisata” a aceluiasi instrument, doar ca de data aceasta pentru Windows.

Instrumentul cripteaza cautarile DNS trimise de computerul unei persoane catre OpenDNS, care ofera un serviciu gratuit de cautare. Cererile DNS sunt o parte esentiala a internetului, ce au rolul de a traduce un nume de domeniu intr-o adresa IP care poate fi accesata dintr-un browser.

Cele mai multe ISP-uri si alte organizatii mari au propriile servere DNS. Dar OpenDNS ruleaza propriul serviciu de cautare DNS pe care oricine il poate folosi, introducand setarile serverelor DNS ale companiei in setarile propriei retele. Serviciul este gratuit, iar OpenDNS sustine ca este rapid si are o securitate mai buna.

In mod implicit, cererile DNS nu sunt criptate, ceea ce inseamna ca un intrus poate monitoriza activitatea de pe internet a unei persoane, similar cu monitorizarea unei conexiuni Wi-Fi publice dintr-un aeroport sau o cafenea, fapt ce ar putea duce la compromiterea intimitatii.

“Oricine poate trage cu ochiul la activitatea dvs. de pe internet si poate vedea exact care sunt website-urile pe care le vizitati. Mai rau, atacatorii profesionisti va pot redirectiona catre site-uri malitioase.” scrie David Ulevitch, fondator si CEO al OpenDNS.

Aproximativ 10.000 de utilizatori folosesc versiunea pentru Mac a DNSCrypt. Ulevitch ne avertizeaza ca versiunea pentru Windows este deocamdata in stadiul de “technology preview” si poate avea unele bug-uri, dar va fi imbunatatita in timp, pe masura ce se primesc feedback-uri.