Facebook si-a deschis datacenter in apropierea Cercului Arctic

Facebook-Ice-256Gigantul Facebook si-a deschis primul datacenter din afara Statelor Unite ale Americii, in apropierea Cercului Arctic, in Suedia, si care foloseste 100% energie regenerabila.

Pana in prezent, multe dintre datacenterele Facebook din SUA au fost acuzate de organizatiile de protectie a mediului ca nu utilizeaza energie regenerabila si ca polueaza mediul inconjurator, dar se pare ca datacenterul din Suedia (situat in locul unde se varsa raul Lule in Golful Botnia) este pe drumul cel bun.

Datacenterul de la Lule proceseaza acum traficul de date din intreaga lume, iar toate serverele si echipamentele sunt alimentate cu energie hidro-electrica.

“Nu numai ca energia provine 100% din surse regenerabile, dar este atat de sigura incat am reusit sa reducem numarul generatoarelor de rezerva cu peste 70%”, potrivit unei declaratii a companiei Facebook.

In plus fata de valorificarea energiei hidro-electrice, datacenterul de la Lule foloseste si aerul nordic foarte rece pentru a raci miile de servere dedicate, iar orice exces de caldura provenit de la acele servere este de asemenea valorificat si folosit pentru a incalzi birourile personalului.