Facebook va cumpara WhatsApp cu 16 miliarde de dolari

Logo WhatsApp și FaceBook - noutăți blog megahost RomaniaFacebook a incheiat un acord pentru a achizitiona renumita aplicatie de mesagerie WhatsApp, pentru suma de 16 miliarde dolari in numerar si actiuni.

Tranzactia este de departe cea mai mare achizitie facuta de Facebook pana in prezent si vine dupa zvonurile de la inceputul anului 2013, cand Facebook si Google se aflau in competitie pentru a cumpara renumitul serviciu de mesagerie.

Astfel, Facebook a fost de acord sa plateasca 12 miliarde de dolari in actiuni si 4 miliarde de dolari in numerar pentru WhatsApp. De asemenea, ca parte a acordului, Facebook a convenit sa plateasca inca 3 miliarde de dolari in actiuni restrictionate catre fondatorii si angajatii Whatsapp, fapt care ar aduce pretul total al achizitiei la aproximativ 19 miliarde de dolari.

Compania WhatsApp a fost fondata in 2009 de catre doi fosti angajatai ai Yahoo!, Jan Koum si Brian Acton, si a ajuns sa fie cea mai populara aplicatie de mesagerie pentru telefoane mobile, despre care unii au sustinut ca reprezinta un real pericol pentru Facebook. Aplicatia este o alternativa la SMS-urile clasice, permitand utilizatorilor sa trimita mesaje gratuite pe platformele de smartphone. In prezent, peste 450 de milioane de oameni din intreaga lume folosesc aplicatia in fiecare zi.

In cazul in care achizitia nu se finalizeaza cu succes, Facebook va plati o taxa de penalizare de 1 miliard de dolari catre WhatsApp, mai mult decat a platit pentru a achizitiona serviciul Instagram.

Sursa