Hackerii au accesat serverele US Chamber of Commerce mai mult de un an

Conform ultimelor date, hackeri din China au avut access in cateva servere dedicate ale Camerei de Comert a SUA pentru o perioada destul de lunga de timp, posibil chiar mai mult de un an. Accesul la date a fost destul de mare, hackerii avand la dispozitie informatii despre peste 3 milioane de mebri ai Camerei de Comert si chiar la adresele de email ale angajatilor Camerei (nu ale tuturor ci doar a catorva).

Se pare ca hackerii au avut la dispozitie chiar instrumente avansate care le-au permis sa faca anumite cautari dupa cuvinte cheie pe servere, ancheta insa este la inceput, nu se stie sau nu s-a facut public ce anume documente au fost descarcate si compromise.

Conform cu surse ale Wall Street Journal, hackerii operau chiar din China fara sa incerce sa isi ascunda sau mascheze locatia si dupa toate aparentele acestia erau sponsorizati sau sustinuti de statul chinez.

In orice caz, accesul le-a fost taiat dupa ce FBI a constatat ca datele Camerei de Comert erau descarcate pe servere din China (acest lucru s-a intamplat in luna Mai 2010).

Reactia statului Chinez, prin intermediul ambasadei China din SUA a fost unul asa cum ne asteptam foarte retinut: “atacurile cibernetice dunt interzise in China si nu ar trebui ca acest incident sa primeasca conotatii politice”.

“Yeah, right! ” am spune noi daca am face politica.

Si un aspect pozitiv al acestui incident este ca US Chamber Of Commerce si-a intarit politicile de securitate, de exemplu angajatii care calatoresc in anumite tari (printre care si China, evident) sunt oblogati sa isi lase telefoanele sau smartphone-urile acasa si primesc unele speciale pentru acea deplasare.