Iranul isi muta hostingul siteurilor guvernamentale

Mai stiti ca discutam despre Stuxnet? Ei bine, iata ca o facem din nou, de aceasta data vom vedea ca are si o latura sa ii zicem pozitiva, si anume: Iranul si-a mutat cam toate websiteurile guvernamentale in propria tara, spre deosebire de acum un an cand majoritatea aveau hosting in SUA sau alte state. Ceea ce este normal pana la urma, daca te adresezi pietei locale, atunci gazduieste local, pe teritoriul caruia te adresezi.

Potrivit unui raport publicat marţi de agentia Reuters, guvernul iranian a mutat majoritatea site-urilor guvernului său de la furnizorii de hosting web cu sediul in alte tari, în facilităţi noi situate in interiorul Iranului, într-un efort de a proteja acele site-uri împotriva atacurilor.

Citându-l pe ministrul pentru Comunicaţii şi tehnologia informaţiei, Ali Hakim Javadi, rapoartele prezentate de Reuters, mentioneaza ca peste 90% din toate site-urile guvernului iranian au fost transferate pe servere din interiorul ţării.

Aceasta miscare vine la un an după ce ţara a fost invadata de virusul Stuxnet, care a fost special conceput pentru a ataca computerele din cadrul facilităţilor rea reactorului nuclear din Bushehr, Iran.

Tot conform rapoartelor prezentate de Reuters se pare ca peste 30.000 de site-uri web care apartin ministerelor iraniene şi ale altor organisme guvernamentale care au fost pana de curand gazduite pe conturi de hosting si servere din America de Nord şi în alte locaţii în afara Iranului, ar fi putut fi expuse pericolului in orice moment.

Povestea celor de la Reuters citează un expert in calculatoare, care a preferat sa ramana anonim, care a afirmat faptul că locaţia fizică a site-urilor nu ar avea un impact enorm asupra posibilelor vulnerabilitati ale acestora sau la eventuale atacuri cibernetice, presupunând că aceste site-uri rămân conectate la Internet.

Iranul a sugerat că atacul prin intermediul virusului Stuxnet ar fi fost orchestrat de către Israel şi Statele Unite ale Americii. Astfel, au aparut diferite speculatii făcute de către politicienii occidentali că programul nuclear al Iranului este de fapt o încercare mascată de a construi arme nucleare.