Hackerul roman care a spart serverele NASA a fost arestat

Autorităţile române au arestat luni, 30 ianuarie 2012, un barbat de 20 de ani din oraşul Timişoara, sub acuzaţiile că ar fi accesat neautorizat sisteme informatice aparţinând NASA şi Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii.

Razvan Manole Cernăianu a fost acuzat de acces neautorizat la un sistem informatic, transfer de date de la un sistem de calcul fără autorizare si cauzarea de intreruperi grave ale sistemelor informatice, conform unei declaratii date de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Autoritatile sustin ca Cernaianu a capatat acces neautorizat la mai multe sisteme online care apartin guvernului american, inclusiv un server dedicat al NASA si un site web al Pentagonului. Suspectul a copiat de asemenea informatii confidentiale pe care le-a postat ulterior pe blogul sau personal.

Agentia romana de stiri Mediafax a citat unele surse judiciare anonime conform carora, Cernaianu, este considerat a fi un hacker recunoscut si cunoscut online sub pseudonimul TinKode.

De-a lungul ultimilor ani, TinKode a expus, in mod repetat, diferite brese sau gauri de securitate ale unor site-uri de notorietate mondiala, inclusiv site-uri ale Armatei Americane, NASA, MySQL, Google, Agentiei Spatiale Europene sau Marinei Regale a Marii Britanii.

De cele mai multe ori, TinKode a expus in detaliu informatii despre vulerabilitatile pe care le-a gasit si exploatat insa nu a notificat niciodata partile afectate si a inclus probe ale informatiilor la care a capatat acces, probe ce erau stocate pe servere vulnerabile. Cu toate acestea, uneori a raportat anumite vulnerabilitati, intr-un mod responsabil, fapt ce i-a garantat un loc in “Google’s Security Hall of Fame“.

TinKode a precizat ca nu a fost niciodata rau intentionat si nu a avut scopul de-a face rau, insa autoritatile sustin ca actiunile sale au provocat daune majore ale serverelor pe care le-a compromis.

Daca va fi gasit vinovat, Cernaianu alias TinKode ar deveni al treilea hacker roman condamnat pentru spargerea serverelor NASA. Alti doi hackeri romani, Robert Butyka din Cluj cunoscut si ca Iceman, si Victor Faur din Arad cunoscut si ca SirVic, au primit deja pedepse de inchisoare cu suspendare pentru actiuni similare.