Hosting local vs. hosting extern

V-ati gandit vreodata cat de utilizat este hostingul ccTLD-urilor (country code TLD sau domeniu specific unei tari) pe plan intern comparativ cu cel de pe plan extern?

Ei bine, iata ca un studiu recent facut de Pingdom pe aceasta tema a constatat ca ccTLD-urile au tendinta de a fi gazduite in tarile in care au fost de asemenea inregistrate.

De exemplu, 97% din domeniile .KR (extensia Coreei de Sud) au hosting in Coreea de Sud.

Intre timp, alte ccTLD-uri care tind sa aibe hosting pe plan intern includ tari precum Vietnam (93%), Germania (92%), Japonia (91%), Cehia (90%) si Lituania (88%).

De asemenea, Pingdom a verificat si care tari au cele mai multe ccTLD-uri listate in top 1 milion al companiei Alexa. Astfel, pe primul loc se afla Rusia, cu 43.002 de ccTLD-uri, urmata de alte tari de top precum Germania, Marea Britanie, Brazilia, Polonia si Japonia.

Referitor la tara noastra, statisticile arata ca un procent de 78% dintre domeniile active .ro sunt gazduite local. Vecinii nostri bulgari insa ocupa un loc 7 in acest top cu un procent de 87% dintre domeniile active .bg gazduite local.

Pe ultimele locuri in top, logic, regasim cu preponderenta tari foarte mici precum Liechtenstein, Laos, Belize, Gibraltar, etc. Tari care probabil din cauza suprafetei mici nu au foarte multe datacentere locale si atunci isi gazduiesc domeniile active majoritar pe servere externe.

“Nu exista niciun dubiu ca cea mai larga paleta de optiuni pentru gazduire web o gasim in Statele Unite ale Americii, care este de altfel si lider mondial in industria de hosting. Dar, daca nu locuiti in SUA, este indicat sa va gazduiti site-ul in tara in care sunteti stabilit, din mai multe motive: acces, limba, probleme juridice, optiuni de plata, latenta si performanta, etc”, scrie in raportul Alexa.