Hosting: PHP vs ASP

Acest articol nu se doreste a fi o comparatie de genul “care e mai bun si care e mai rau” dintre cele doua pentru ca in cele din urma acest lucru mai tine si de preferintele si calificarea fiecarui programator in parte sau de pachetul de hosting pe care il foloseste. Atat PHP cat si ASP sunt tipuri de scripting server side (scriptul este interpretat la nivel de server si nu la nivel de browser) si pot creste performantele unui website si imbogati aplicatiile folosite de acesta. In acest moment PHP este mai folosit decat ASP si este preferat de multi programatori insa acest lucru nu inseamna neaparat ca este mai bun. Haideti sa vedem in continuare ce le diferentiaza si ce le aseamana pe cele 2.

PHP

PHP este compatibil atat cu serverele ce ruleaza sisteme de operare Linux/Unix cat si cu cele care ruleaza OS-uri Microsoft insa este cel mai des intalnit pe serverle care ruleaza sub Linux in combinatie cu servicii de baze de date MySQL. PHP este foarte cunoscut si pentru faptul ca multe scripturi populare sunt dezvoltate folosindu-l, cum ar fi WordPress si Joomla ca sa numim doar 2 CMS-uri. In mare PHP este un limbaj de scripting mai usor de invatat si de asimilat decat ASP, exista documentatie extinsa si foarte bine pusa la punct iar ajutorul tehnic este usor de gasit in comunitati si forumuri atunci cand este nevoie. O alta caracteristica este faptul ca serviciile de hosting bazate pe PHP sunt mai ieftine decat cele care ofera ASP.

ASP

ASP, sau Active Server Page face cam acelasi lucru pe care il face si PHP insa este dezvoltat de compania Microsoft pentru a rula pe servere ce folosesc sisteme de operare Windows. ASP este putin mai greu de invatat decat PHP iar acest lucru se datoreaza in mare si dualitatii folosite in limbajul de programare: scripturi ASP pot fi facute atat in Visual Basic cat si in C#. Avantajul acestui lucru este ca un website poate rula ambele variante ale paginilor ASP: codate in VB si codate in C#. Cu toate ca ASP nu este asa de des folosit ca PHP, are totusi destule avantaje, unul dintre ele fiind conectivitatea cu bazele de date de tip Microsoft SQL (MsSQL).

Cu toate ca majoritatea lucrurilor de la Microsoft nu sunt gratuite, exista si parti pozitive datorita acestui lucru: in timp ce PHP este gratuit, suportul tehnic trebuie sa il gasiti pe internet pentru ca nu este oferit de dezvoltator insa in ceea ce priveste ASP, fiindca este platit, Microsoft ofera suport pentru acesta.

Concluzie: Ambele limbaje de scripting sunt bune, depinde doar de confortul pe care vi-l ofera unul sau altul Dumneavoastra ca programator web. Si bineinteles de preferintele si calificarile pe care le aveti: daca sunteti familiarizat cu sisteme de operare bazade pe Unix atunci PHP este pentru Dvs, daca insa sunteti obisnuit cu sisteme de operare si server Windows, atunci ASP este solutia.