Hosting VPS este mai scump decat hosting shared?

Planurile de web hosting shared sau gazduire web partajata au fost si sunt cunoscute pentru faptul ca sunt cele mai ieftine (nu discutam aici despre gazduirea gratuita). In orice caz, acest lucru nu este adevarat intotdeauna daca ne gandim si la perioada de facturare pentru care platiti acel pachet de hosting.

Hosting-ul de tip VPS (Virtual Private Server) este o treapta intermediara intre shared hosting si un server dedicat, practic va ofera o alternativa mai ieftina si acces la o partitie dintr-un server dedicat pe care o folositi independent de ceilalti clienti gazduiti pe acelasi server. Hostingul VPS are mai multe avantaje fata de gazduirea shared si uneori poate fi mai comod de platit sau chiar mai ieftin decat hostingul shared.

Abonament lunar fata de abonament anual

Cei mai multi provideri de hosting VPS au abonamente care se platesc lunar pe cand cele mai multe abonamente pentru pachetele de hosting shared se platesc anual. Este posibil de exemplu sa gasiti hosting VPS la 15 EUR pe luna si hosting shared la 12 EUR pe luna. Diferenta este ca la cel shared platiti in avans pe un an, adica 144 EUR pe cand la VPS platiti mult mai comod si anume 15 EUR pe luna. Astfel: cu toate ca pachetul VPS este cu 3 EURO mai scump decat pachetul de hosting shared, este totusi mult mai avantajos sa achizitionati pe cel de tip VPS.

Avantajele VPS fata de hosting shared

Hostingul de tip VPS va ofera resurse mult mai mari decat hostingul shared, felxibilitate mai mare, libertatea de a folosi scripturile dorite si in general un control mult mai bun in ceea ce priveste configurarea si administrarea bucatii de server pe care o primiti. In cazul hostingului shared, impartiti resursele serverului cu alte cateva sute de conturi iar acest lucru poate uneori cauza probleme, mai ales daca sunteti pe aceasi adresa IP cu ceilalti. Acest neajuns este eliminat in cazul VPS pentru ca acolo vi se ofera adrese IP dedicate doar pentru contul dvs.

Beneficiile hostingului VPS fata de cel shared

Hostingul de tip VPS are conform statisticilor downtime mult mai mic decat cel intalnit la hostingul shared si in plus ofera si performante mai ridicate. Pe termen lung, putem traduce aceste doua beneficii in economisire sau in eliminarea pierderilor cauzate de dowtinme sau de faptul ca pagina web se incarca greu pe un hosting shared. Planurile de hosting VPS sunt mult mai puternice ca resurse decat cele shared ceea ce inseamna ca puteti sa va imbunatatiti functionalitatea siteului web prin folosirea de aplicatii server-side pe care nu e puteti rula pe un plan de hosting shared tocmai din cauza consumului de resurse limitat prezent acolo.

In concluzie, chiar daca la prima vedere hostingul VPS pare ma scump decat cel shared, pe termen lung si chiar mediu avantajele primului fata de al doilea justifica diferenta de pret cu prisosinta.