IBM construieste un HardDisk de 120 PetaBytes

Compania IBM lucreaza in prezent la construierea unei unitati de stocare, sau mai bine zis un depozit de stocare cu o capacitate de 120 petabytes, care in final, va cuprinde un numar de 200000 de hard disk-uri conventionale.

Aceasta unitate va putea stoca 24 de miliarde de fisiere mp3 cu o dimensiune de 5 megabytes sau 60 de copii de siguranta ale web-ului (150 de miliarde de pagini) de la site-ul Internet Wayback Machine.

Cu toate ca IBM proiecteaza aceasta unitate pentru un client al carui nume nu a fost dezvaluit inca, tehnologia utilizata ar putea ajuta la dezvoltarea de sisteme similare. In momentul de fata, acest sistem este semnificativ mai mare decat orice alt sistem de stocare existent pe piata, cea mai mare matrice de stocare existenta la ora actuala fiind de aproximativ 15 petabytes.

In momentul de fata aceasta unitate se afla in stadiul de proiect, insa peste cativa ani, ar fi posibil ca sistemele de cloud computing si furnizorii de servicii de hosting care ofera pachete de cloud hosting, sa utilizeze un astfel de sistem.

Inginerii de la IBM au pus la punct o serie de tehnici ce vor putea permite exploatarea fara intrerupere unui astfel de sistem de stocare, inclusiv un sistem de racire cu apa al hard disk-urilor in loc de sistemul clasic de racire cu ventilatoare. Unitatea dispune de asemenea de un sistem ce permite functionarea sa la capacitate maxima, chiar daca unul dintre hard disk-uri se strica, datele fiind automat scrise pe un alt hard disk si foloseste un sistem de fisiere recent, cunoscut sub numele de GPFS (sistem ce raspandeste fisierele individuale pe mai multe hard disk-uri).

Sursa: tgdaily.com