Importanta unui uptime de 99.9% in hosting

Crearea si mentinerea unei afaceri online de succes reprezinta o sarcina destul de dificila chiar si pentru cei mai motivati si increzatori webmasteri. Castigul salarial, comisionul sau chiar prima vanzare pot dura saptamani sau luni si, in unele cazuri, aproximativ 95% din cei care incearca sa isi castige existenta din activitatea online nu vor reusi. Din pacate, unii dintre acestia poate chiar au avut sansa unei afaceri online de succes, insa din cauza serviciului de hosting, site-ul lor fie nu a fost online cand a aparut un potential client, fie s-a incarcat extrem de greu, etc. Internetul este o piata globala al carei ceas nu se opreste niciodata. O perioada cat de mica in care site-ul dvs. este offline poate insemna pierderi serioase in numar de vizitatori, potentiali clienti si bani.

Ce reprezinta 99,9% uptime?
Uptime-ul este cantitatea de timp in care serviciul dvs. de hosting ramane activ si determina in mod direct cat timp site-ul dvs. este online. Ce inseamna exact 99,9% uptime poate sa difere de la un furnizor de hosting la altul si de obicei se regaseste o nota explicativa cu privire la acest lucru in contractul de gazduire. In anumite cazuri acest lucru poate insemna ca serviciul este garantat sa fie activ 99,9% pentru fiecare luna, in alte cazuri poate insemna 99,9% din an. Din pacate multi nu realizeaza ca la nivelul unui an, un procent infim de 0.9% poate insemna cateva zile bune.

Ce facem in cazuri frecvente de downtime?
Nici un furnizor de hosting nu poate garanta un uptime de 100% pentru serverele sale de hosting web. Aceste servere trebuiesc uneori resetate sau se executa lucrari de intretinere si mentenanta. In general restartarea unui server nu dureaza mai mult de 10-15 minute si aceasta operatie se face se face destul de rar, uneori poate chiar saptamanal, alteori poate o data la cateva luni. Un furnizor de hosting care ofera servicii de calitate poate aloca sarcinile site-ului dvs. catre un alt server in timp ce serverul pe care va aflati este restartat. In cazul in care observati ca site-ul dvs este offline sau se incarca foarte greu de mai multe ori intr-o saptamana este bine sa raportati acest lucru furnizorului de hosting.

Cum putem preveni downtime-ul?
Surprinzator, exista doua lucruri pe care webmasterii le pot face pentru a evita downtime-ul pentru site-urile lor. În primul rând, este important sa se cunoasca restrictiile exacte ale planului de gazduire, astfel încât site-ul sa nu suprasolicite serverul, riscand o suspendare a contului sau o intrerupere temporara a serviciului. În al doilea rând, este important sa evitati sa va faceti dusmani online. Acestia pot lansa atacuri de tip DDOS asupra serverului ducand la supra incarcarea acestuia, suspendarea temporara a contului dvs de hosting, uneori chiar la filtrarea ip-urilor de pe server de catre providerul de internet. In cazul in care atacurile sunt de durata si vizeaza acelasi cont de hosting este posibil ca furnizorul sa va suspende contul.