Inceputurile Hostingului in Romania si in Lume

Inainte de 1991 serviciul de web hosting pe care il stim noi astazi practic nici nu exista. In mare masura, inainte de 1991 nici macar Internetul nu exista. Internetul pe care il stim azi, are in jur de 200 de milioane de pagini web, fiecare dintre acestea fiind gazduita pe un server de web hosting pentru ca altfel nu ar fi accesibila.

Websiteurile si web hostingul au facut ca Internetul sa cunoasca o dezvoltare fulminanta si sa devina ceea ce este azi: o mare revolutie tehnologica, cu un impact mult mai mare chiar decat radioul si televiziunea.

Istoria web hostingului incepe de prin anii 60, mai precis in 1969 cand a fost creata prima retea de calculatoare din lume. Aceasta a fost realizata de Thomas Merril si  Lawrence Roberts si lega in retea 3 computere:  unul alflat la University of California, unul la University of Utah si unul la Stanford Research Institute. Acestea au fost primele hosturi web din lume. In mai putin de 10 ani a fost fondat TELENET, primul ISP comercial. Urmatorii 15 ani au insemnat o crestere masiva in ceea ce priveste retelistica si Internetul.

In 1991 au fost scoase restrictiile comerciale impuse asupra Internetului ceea ce a permis inceperea cu adevarat a istoriei web hostingului.

Paginile web si siteurile au inceput sa rasara ca ciupercile dupa ploaie. Web hostingul era ceva destul de scump in acele vremuri, nu oricine isi permitea un website cum se intampla azi. Faptul ca in prezent hostingul este atat de ieftin a si contribuit la existenta unui numar imens de pagini web, aproape 200 de milioane.

In ceea ce priveste Romania, sa spunem ca prima conexiune la internet a fost realizata in 1992, tot in 1992 a fost trimis si primul mesaj de tip email romanesc. Eugeniu Staicut, inginer la Institutul de Cercetare in Informatica (ICI) a trimis un mesaj email in Austria, cel mai probabil primul email trimis din Romania in strainatate.

Tot dupa 1989, Romaniei i s-a permis sa aiba o extensie .ro pentru numele de domenii. Este momentul in care Romania incepe sa existe pe harta Internetului.

Se lanseaza primul website romanesc: www.ici.ro.

Prima adresa de email pe un domeniu .ro a fost tot a lui Eugeniu Staicut: estaicut@roearn.ici.ac.ro, roearn venea de la “European Academic and Research Network”, reteaua europeana prin care Romania iesea in Internet, iar “ac” de la academic, particula la care s-a renuntat ulterior, adresa de email devenind estaicut@roearn.ici.ro

In prezent, conform ultimelor statistici, in Romania sunt circa 8 milioane de utilizatori de internet, un procent din populatie conectata la internet de circa 33%, spre deosebire de statele vestice unde procentul ajunge la 70%.

In schimb stam foarte bine la infrastructura pentru internet, suntem future-proof. E mai bine sa fii pregatit decat sa te ia internetul prin surprindere, nu?

1 Comment Inceputurile Hostingului in Romania si in Lume

Comments are closed.