Hostingul este mai sigur – Microsoft a anihilat o retea de botneturi

Vesti bune din sfera amenintarilor malware care fura identitatea: gigantul Microsoft a anuntat saptamna trecuta ca a anihilat cu succes peste 1000 de botneturi care infectau consumatorii. In plus fata de furtul de identitate, se presupune ca aceste botneturi ar fura si informatiile conturilor bancare online.

Pentru aceasta operatiune – demarata la inceputul anului trecut – Microsoft a colaborat cu oficialii FBI, dar si cu alte organizatii precum Electronic Payments Association si American Bankers Association. Botneturile in cauza aveau la baza malware-ul Citadel.

“Daunele facute de catre malware-ul Citadel arata pericolul pe care botneturile, softurile malware si pirateria online il reprezinta pentru persoanele fizice, dar si pentru companiile din intreaga lume. Aceasta operatiune coordonata intre sectorul privat si cel de aplicare a legii demonstreaza puterea combinarii expertizei juridice si tehnice, si vom continua sa lucram impreuna pentru a elimina definitiv aceste amenintari cibernetice” a declarat consilierul general Microsoft, Brad Smith, intr-un comunicat de presa.

Aceasta veste vine dupa ce Microsoft a intentat un proces civil impotriva operatorilor acestui botnet, fapt ce a permis companiei sa faca un raid in datacenterele din Pennsylvania si New Jersey si sa “intrerupa comunicatiile dintre cele 1462 de botneturi Citadel si dintre milioanele de computere infectate, aflate sub controlul acestora”.

Divizia Digital Crimes Unit din cadrul Microsoft a efectuat operatiuni similare si in luna martie a anului trecut, cand compania a lucrat cu autoritatile de lege pentru a confisca mai multe servere dedicate responsabile pentru infamul botnet Zeus.