Apache pierde 0.1% din cota de piata in studiul Netcraft pe luna iunie

photo_verybig_146834Netcraft a emis joi studiul sau privind serverele web pe luna iunie 2013, din care reiese ca Apache a mai castigat 7.300 de site-uri din topul celor 1 milion cele mai vizitate site-uri din luna mai, printre care si site-ul DigiCert.com, care a migrat de la nginx la Apache 2.4.5.

In studiul Netcraft pe luna mai, Apache a inregistrat cea mai mare crestere de pana acum, castigand 28,3 milioane de site-uri si marindu-si cota de piata cu 2,41%, ceea ce inseamna ca luna trecuta detinea 53,4% din piata serverelor web. Cu toate acestea, in iunie, cota sa de piata a scazut cu 0,1%, ajungand astfel la 53,3%.

Microsoft si Google au crescut usor in sondajul din iunie, castigand 0,5% din cota de piata. Microsoft IIS deserveste 17,22% din totalul site-urilor din lume, o scadere drastica de la maximul istoric atins in octombrie 2007, de 37%. Cu toate acestea, cota sa de piata pentru site-urile HTTPS este de 39%, pe locul doi dupa Apache.

In timp ce Apache detine majoritatea cotei de piata pentru site-urilor HTTP, acesta se afla la numai doua puncte procentuale inainte lui Microsoft, in ceea ce priveste site-urile securizate.

Nginx a castigat de asemenea 5.400 de site-uri din topul celor 1 milion cele mai vizitate site-uri din luna mai., dar pierdut aproape un procent din cota de piata si 6,4 milioane de site-uri, din cauza unei retele mari de site-uri cu hosting de la NameCheap si care nu au raspuns in timpul sondajului.

Luna trecuta, nginx a lansat un patch pentru o vulnerabilitate de securitate grava, care ar fi putut permite unui atacator sa execute cod arbitrar. Conform Netcraft, aproape 2 milioane de site-uri – sau aproximativ 2% din totalul site-urilor care folosesc nginx – au prezentat aceasta vulnerabilitate.