Microsoft ameninta pozitia de lider a lui Apache pe piata serverelor web

Dupa aproape doua decenii de stat in umbra liderului de piata, serverul web Microsoft IIS s-a apropiat mai mult ca oricand de pozitia dominanta a serverului web Apache, amenintand sa-l detroneze in curand, potrivit ultimului sondaj Netcraft privind infrastructura Internetului.

“Apache este serverul web cel mai frecvent utilizate in ultimii 18 ani, dar acum Microsoft s-a apropiat mai mult ca oricand, amenintandu-i pozitia de lider”, scrie pe blogul Netcraft.

Utilizarea tot mai mare a serverului web Microsoft sugereaza de asemenea ca serviciul de cloud al companiei, Azure, continua sa castige tot mai mult teren, avand in vedere ca unele dintre cele mai noi versiuni ale software-ului IIS ruleaza din Azure.

Se pare ca Apache este “atacat” din toate partile de rivalii sai. Netcraft a raportat ca si serverul web Nginx continua sa castige teren, cel putin in cazul site-urilor cu trafic extrem de mare.

Sondajul lunar Netcraft a primit raspuns de la 975 de milioane de site-uri pentru a determina ce software de tip server web si aplicatii asociate sunt folosite.

In topul celor un milion cele mai vizitate site-uri din lume, Nginx a fost singurul software de tip server web care a castigat cota de piata, in timp ce Microsoft, Apache si Google au pierdut din cota de piata.