Mozilla lanseaza primele doua smartphone-uri cu Firefox OS

01-firefox-os-mobile-030712Mozilla a lansat ieri primele doua smartphone-uri ce folosesc noul sistem de operare Firefox OS. Dupa dezvaluirea primelor detalii la Mobile World Congress din Barcelona, in luna februarie, noul sistem de operare a inceput sa starneasca un interes tot mai mare, chiar si in industria de hosting. Mozilla a incheiat un parteneriat cu Telefonica pentru lansarea celor doua telefoane, care sunt disponibile in prezent doar in Spania.

ZTE si Alcatel au furnizat designul pentru primele doua telefoane ce folosesc sistemul de operare open source Firefox OS, fiecare avand un design subtire, ecran tactil, dar si preturi foarte accesibile. Atat ZTE Open, cat si Alcatel One Touch Fire vin din fabrica cu toate caraterisiticile unui smartphone obisunuit, inclusiv functia de e-mail, harti, camera foto (de 3.15, respectiv 3.2 MP), si bineinteles, navigare web cu Firefox. De asemenea, utilizatorii pot descarca aplicatii, desi nu foarte multe, din cauza memoriei interne destul de modeste. Din fericire, ambele telefoane suporta carduri de memorie microSD de pana la 32 GB.

Ambele modele au o memorie interna de 512 MB, nu au ecran HD, dar pretul de 69 €, care include 30 € credit pentru utilizatorii cu cartele prepaid, compenseaza din plin pentru aceste lipsuri. Ambele telefoane au placi grafice Adreno 200 si procesoare Qualcomm de 1 GHz.

Firefox OS este un sistem de operare mobil open-source, similar cu Android si menit sa concureze cu acesta pentru a capta atentia dezvoltatorilor. Firefox OS a fost dezvoltat folosind HTML5, iar Mozilla spera ca acest lucru va face mai usor pentru dezvoltatorii terti sa creeze aplicatii noi. Cu HTML5 integrat in sistemul de operare open source, exista cu siguranta o posibilitate ca Firefox OS sa prinda la public, desi ramane de vazut daca acesta este destul de performant sau de longeviv pentru a putea avea un impact major.