Mozilla renunta la ambitiosul proiect Firefox OS

firefoxOSSe pare ca indrazneata intentie a companiei Mozilla de a se lua la “tranta” cu Google si Apple a esuat. Ambitiosul proiect Firefox OS nu va mai avea niciun viitor, pentru ca Android si iOS sunt competitori prea puternici.

Decizia nu este una surprinzatoare, chiar daca Mozilla a anuntat ca sistemul de operare mobil este unul dintre proiectele sale majore.

Cativa producatori de smartphone-uri au oferit deja smartphone-uri cu Firefox OS, care au fost concepute pentru a fi alternative mai ieftine la cele Android si iOS, dar dispozitivele nu au reusit sa atraga suficienta atentie pe piata de profil.

Acesta a fost probabil o decizie grea pentru Mozilla, mai ales ca browser-ul Firefox pentru desktop (care a aparut in 2002), a revolutionat pozitiv piata browserelor web si ramane in continuare un punct de referinta.

Pentru ca sistemul de operare mobil Firefox OS sa fi avut succes, dezvoltatorii de aplicatii ar fi trebuit sa-si concentreze atentia pe acesta. Chiar daca in teorie orice aplicatie web scrisa in HTML5 functioneaza pe un telefon cu Firefox OS, totusi lucrurile nu sunt atat de simple, pentru ca aplicatiile ar trebui sa fie bine puse la punct pentru a utiliza hardware-ul mobil, cum ar fi giroscopul si camerele video.

Poate ca o cerere mai mare pentru dispozitive Firefox OS ar fi motivat mai mult dezvoltatorii, doar ca asta nu s-a intamplat, in ciuda faptului ca producatori mari precum ZTE si Alcatel au oferit astfel de modele.

Asta demonstreaza cat de dificil este sa creezi un sistem de operare mobil care sa concureze cu Android si iOS, care domina incontestabil vanzarile de smartphone-uri.

Cu toate acestea, Firefox OS este un proiect open-source, ceea ce inseamna ca va fi continuat intr-o forma sau alta. Mozilla a declarat ca echipa de dezvoltatori Firefox OS va ramane intacta si va continua sa lucreze la noi proiecte.

Sursa foto