NAPSTER a trecut in nefiinta, odihneasca-se in pace!

napsterIl mai tineti minte? Stiti de cine e vorba? Este chiar el, cel dintai. Cel care a schimbat definitiv piata muzicii digitale. Este NAPSTER !

Sau mai bine zis: a fost NAPSTER. Un pionier in ceea ce priveste conceptul de sharing, in special in materie de muzica.

A fost inchis in cele din urma si a disparut, fiind achizitionat de catre Rhapsody cel mai mare serviciu de muzica online din SUA. Napster a fost vandut luna trecuta de catre detinatorul sau, compania Best Buy. Suma pentru care a fost vandut nu a fost inca facuta publica.

Pentru cei care nu stiu si nu l-au folosit niciodata: Napster a fost lansat in 1999 si in scurt timp a inceput sa faca valuri pe piata de muzica de la acea vreme. Dupa doar 2 ani a fost inchis prin hotarare judecatoreasca in urma numeroaselor procese intentate de “Recording Industry Association of America” adica un fel de ORDA de la noi. Procese care aveau ca obiect downloadul ilegal de muzica gratis din caminele studentesti si chiar din locuinte private de pe intreg teritoriul SUA.

In scurt timp, servicii similare (va mai aduceti aminte de Kazaa ?) au inceput sa apara nestingherite si downloadul de melodii si de CD-uri cu muzica mixata a devenit ceva la ordinea zilei.

Este perioada in care casele de discuri au realizat ca publicul poate fi interesat sa cumpere doar o anumita melodie fara sa fie nevoit sa cumpere un intreg CD de 12, 14 sau un alt numar de melodii. Acest lucru a fost subiect de inspiratie pentru deja desuetul concept al Apple cu 99 de centi per melodie.

Pana la urma atat Napster cat si Kazaa, LimeWire sau alte astfel de companii atat din SUA cat si din Europa au devenit comerciale, operand pe baza de abonamente platite de catre utilizatori pentru acces si download de muzica.

In orice caz NAPSTER a ramas si va ramane in istorie un simbol care a schimbat lumea muzicala si mai ales piata de muzica digitala. Si nu putem decat sa ii multumim pentru asta.

1 Comment NAPSTER a trecut in nefiinta, odihneasca-se in pace!

Comments are closed.