Nginx Web Server are de acum suport comercial

Nginx, unul dintre cele mai populare software-uri open-source in industria de hosting web, pentru serverele web, dispune acum si de suport comercial.

Compania Nginx Inc, co-fondata in luna iulie de catre creatorul de software Igor Sysoev, a primit recent finantari in valoare de 3 milioane de dolari, de la un numar de firme printre care si Capital MSD (compania de investitii private pentru compania Dell), BV Capital si Runa Capital. Cu acesti bani, compania urmeaza sa deschida un birou in orasul San Francisco si va lansa pe piata o versiune comerciala a software-ului de server web Nginx, versiune ce va fi disponibila pana la finele anului 2012.

Chiar daca nu a beneficiat de un suport comercial, Nginx este utilizat de aproximativ 8% din site-urile web la nivel mondial, mai exact aproximativ 1,6 milioane site-uri (conform sondajului realizat de Netcraft). Mai mult, 20% dintre site-urile de top (top 1000 cele mai vizitate site-uri web) utilizeaza Nginx pe servere dedicate. Printre acestea se numara si Facebook, Zappos, Groupon, Hulu, Dropbox, WordPress, etc.

Compania spera ca intr-un viitor apropiat, Nginx sa detroneze ISS Microsoft (software-ul pentru server web al celor de la Microsoft) care este utilizat de aproximativ 16% din serverele web la nivel mondial. Piata este dominata de Apache, care are o cota de aproximativ 65%.

Nginx, prescurtarea de la Motor-x, a fost conceput de Sysoev in anul 2004, special pentru a fi utilizat pentru site-urile care inregistreaza un volum foarte mare de trafic. Nginx poate deservi pagini web statice, cat si pagini care folosesc tehnologia SSL (Secure Socket Layer). Poate fi de asemenea utilizat pe mai multe servere, unul dintre acestea fiind un server principal, celelalte servere fiind secundare asigurand o echilibrare de incarcare pe toate serverele. Nginx este open-source si a fost publicat de catre Sysoev sub o licenta simpla BSD, open source.

Diferenta principala dintre Nginx si Apache consta in arhitectura de proiectare a software-ului, Nginx incercand sa rezolve anumite probleme pe care Apache nu este capabil sa le rezolve.

Concret, co-fondatorul Nginx Inc, Andrew Alexeev, a dorit un software de tip server web, care sa fie capabil sa mentina pana la 10.000 de conexiuni concurente per server, acest lucru nefiind posibil cu apache, la momentul respectiv. O conexiune medie rulata prin Apache, poate utiliza cativa megabytes din memoria disponibila, insa aceeasi conexiune rulata prin Nginx utilizeaza doar cativa kilobytes, ceea ce inseamna ca Nginx este capabil sa gestioneze un numar mult mai mare de conexiuni per server.

Compania va mentine software-ul de baza disponibil open-source, dar va comercializa un pachet de instrumente avansate de management al software-ului, pachet ce nu va fi disponibil gratuit.