NightShift vine si pe MacOS

nightshiftAcea lumina de fundal albastru-rece pe care o regasim pe toate display-urile, fie ele de smartphone, tableta sau de laptop/desktop, este foarte deranjanta pentru ochi. In plus, conform unor studii (ale cercetatorilor britanici si nu numai) se pare ca acest tip de lumina artificiala ar influenta in mod negativ somnul. Daca inainte de culcare folositi telefonul, culoarea albastru artificial a ecranului face ca organismul sa secrete mult mai putina melatonina, un hormon care controleaza ciclurile de adormire/trezire, astfel incat veti avea un somn mai agitat, va veti trezi mai repede si nu va veti odihni destul.

Exista de ceva timp o aplicatie ce poate fi instalata pe deviceuri, numita f.lux. Pe iPhone ce-i drept, pana la iOS 9.3, se putea instala doar din Cydia pe iPhone-urile cu jailbreak. Exista chiar si versiunea pentru sistemele de operare Microsoft: f.lux. Aceasta aplicatie face ca lumina de fundal a ecranului sa fie una mult mai calda decat albastrul rece default. Face ecranul sa arate practic ca un ziar mai vechi, un pic ingalbenit de vreme. Asta poate fi deranjant la prima vedere insa dupa o scurta perioada de timp va obisnuiti cu acea culoare.

Incepand cu iOS 9.3 cei de la Apple au introdus aceasta optiune nativ in OS, se numeste NightSift. NightShift iti permite sa modifici programatic, in functie de perioada din zi la care te afli, luminozitatea si procentul de lumina calda al display-ului.

Mai nou, Apple introduce si pe MacOS optiunea de NightShift in mod nativ, incepand cu versiunea Sierra 10.12.4.

Acest lucru este imbucurator tinand cont de faptul ca sistemele de operare de la Apple sunt ecosisteme destul de inchise. Adica nu exista optiunea de a instala aplicatii din alte surse decat cele oficiale Apple, asta daca deviceul respectiv nu este “eliberat” din acest ecosistem (jailbreak in cazul iPhone-urilor).